1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De får starta egen förskola

Det tycks inte längre finnas några hinder för de fyra förskollärare som vill starta en egen fristående förskola i Listerkyrkan. Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har sagt ja och kvartetten räknar med start den 1 januari.
Sölvesborg • Publicerad 18 september 2006

Det har hunnit gå tre år sedan förskollärarna och vännerna Pia Karlsson, Paula Hoff, Pella Thörnberg och Anna Persson började arbeta för att få starta en egen personalkooperativ förskola vid namn Kulingen.

Nu ser det ut som att deras arbete slutligen ska ge resultat.

Två nej Två gånger tidigare har barn- och utbildningsnämnden gett avslag men i veckan sa nämndens arbetsutskott ja.

- Vi är glada och förväntansfulla, säger Pella Thörnberg om beskedet.

Hon och hennes kompanjoner i Kulingen ska nu skrida till verket med alla förberedelser men trots att det är mycket som ska ordnas räknar de med att kunna starta förskolan den 1 januari nästa år.

Kulingen ska hålla till i de lokaler som stått tomma i Listerkyrkan sedan den kommunala förskolan Lotsen flyttade till Nogersund.

Plats för 18 barn Enligt planerna ska förskolan erbjuda 2 800 barnomsorgstimmar per månad, vilket motsvarar heltidsplatser för 18 barn från hela kommunen. Anledningen till att kommunen tidigare sagt nej till Kulingen är att vänstermajoriteten ansett att de kunnat hantera barnomsorgen i Hällevik inom den egna kommunala organisationen.

Sparbeting Dessutom har nämnden haft ett sparbeting hängande över sig och velat undvika extrautgiften som bidrag till Kulingen skulle innebära.

Men i och med att riksdagen i våras beslutade om etableringsfrihet för fristående förskolor förändrades läget. Kulingen skickade in sin tredje ansökan och den här gången sa alltså nämndens arbetsutskott ja.

- Vi kom fram till att eftersom det nu är lag på det så får de starta, bekräftar Ingrid Christensen (m) som är ledamot i arbetsutskottet.

Vidare behandling Ärendet ska visserligen behandlas vidare i de kommunala beslutsinstanserna men enligt Ingrid Christensen var arbetsutskottets samtliga politiker eniga om att Kulingen har lagen på sin sida och ska få starta. För sin del har hon hela tiden varit för Kulingen och hon gläds åt att de fyra eldsjälarna nu kan gå vidare med sitt projekt.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.