1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Därför är det så kallt i vattnet

Anna Geidne, jourhavande oceanograf på SMHI, vet varför det trots sommarvärmen är så kallt i vattnet att bara Linnéa Boking badar.
Sölvesborg • Publicerad 12 juli 2013

– Det är just där vid den delen av Blekingekusten som det är så kallt just nu. Det beror på att det har varit nordliga vindar som blåser rakt ut från Blekingekusten. Då blåser det lite varmare ytvattnet bort samtidigt som det kommer upp kallt bottenvatten till ytan. Vi oceanografer kallar det för upwelling.

Men är inte sju grader väl kallt i juli?

– Nu är det så att det verkar ligga ett lågtryck ute till havs som skapar nord-liga vindar vilket bidrar till denna upwelling. Lågtrycken ute till havs brukar normalt sett ha pressats längre norrut när vi har kommit in i juli. Mitt i sommaren brukar det vara mer sydvästliga vindar.

Finns det något ställe i Sverige där det är ännu kallare än den inofficiella observationen på sju grader från Hällevik?

– Det är upwelling även vid Norrbottenskusten. Vid Furuögrund mellan Piteå och Skellefteå har vi en observation på 7,7 grader. Så svaret på din fråga är väl i sådana fall nej.

När blir det mer uthärdliga vattentemperaturer vid Listerlandet?

– Det ska vara nordvindar fram till helgen. Sedan verkar de avta, och då bör det bli mer normala vattentemperaturer igen.

Tobias Wahlberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.