1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Cykelfest med sprit ställs in

Det begicks inga brott mot alkohollagen vid årets studentfirande i Sölvesborg. Planerna på så kallade studentpass med rätt till billigare alkohol på lokala krogar drogs nämligentillbaka i sista stund.
Dessutom kommer nästa års cykelfest med alkoholservering också att ställas in.
Sölvesborg • Publicerad 8 oktober 2003

Det är länsstyrelsens alkoholhandläggare Marie-Louise Svensson som krävt en kommunal utredning kring årets studentfirande i Sölvesborg.

Detta gjorde Svensson sedan hon fått en anonym anmälan om att elevrådet på Furulundsskolan sålde studentpass till eleverna för 400 kronor styck, vilket skulle berättiga innehavarna till billigare alkohol på ett antal lokala krogar.

Allting stoppades

Men allt stoppades i sista stund av Sölvesborgs egen alkoholhandläggare, Boje Svensson, som ringde runt till de aktuella krögarna och höjde ett varningens finger när han fick kännedom om studentpassens innebörd.

I ett yttrande medger Furulundsskolans elevråd genom ordföranden Maria Nordgren att det ingick rabatt på öl och cider när de sålde studentpassen. Men när elevrådet fick kännedom om att detta kunde vara olagligt fick de som köpt passet pengarna tillbaka och rabattplanerna övergavs.

Elevrådets ordförande skriver att de som ville köpa alkohol under pubrundan fick göra detta över disk som vilken annan gäst som helst.

Begärt utredning

Boje Svensson har efter det att Marie-Louise Svensson begärt en utredning, på nytt varit i kontakt med de lokala krögarna som än en gång slagit fast att de inte deltog i något arrangemang med studentpass.

Och Boje Svensson konstaterar att de delar som berör alkohollagen hanterats på ett tillfredsställande sätt, och att alkoholhandläggaren inte har för avsikt att föreslå att någon åtgärd enligt alkohollagen vidtas.

Cykelfest ställs in1

Marie-Louise Svenssons kritiska synpunkter på studentfirandet i Sölvesborg har däremot fått till följd att nästa års cykelfest, med stationer med alkoholservering, ställts in.

- Det har inte varit något lämpligt arrangemang eftersom alkohol och trafik inte hör ihop, säger Anders Torstensson, rektor på Furulundsskolan.

Stormöte

- Så elevrådet har på ett stormöte beslutat att sluta med cykelfesten. Jag tycker det visar att våra elever tar det här på största allvar och det ska de ha all heder av, poängterar Torstensson.

lars.ohlsson@blt.se

0456-788 42

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.