1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Byn som kunde blivit Listerlandets centralort

Av Listerlandets riktigt gamla byar intar Hosaby en framträdande plats. Förmodligen är byn etablerad under vikingatiden, eller möjligen ännu tidigare.
En karta från år 1726 över den stora byn Hosaby, som under 1930-talet kunde ha blivit Listerlandets centralort. I dag finns det inte ens vägskyltar som avgränsar byn.
Foto: Marcus Bernhardsson

Den 10 februari år 1304 hölls ett möte i Mjällby kyrka, där tolv edsvurna män stadfäste gränserna mellan Lörby, Ysane och Mjällby samt Hosaby [Håsaby]. Det var tre män från vardera by och detta är i dag Sölvesborgs kommuns äldsta daterade gränsdragning. Efter det mötet tycks gränsen mellan Mjällby och Hosaby fortfarande vara densamma.

Majoriteten av byarna och fiskelägena på Listerlandet har fått sina namn efter egenskaperna på terrängen i området, så är inte fallet i Hosaby. Denna orts namn kan måhända vara av uppsvenskt snitt, där husbyarna är tämligen vanligt förekommande och då såsom medeltida kungliga befallningsorter. Kronan har också rätt länge ägt en hel del jord i Hosaby.

Vid mitt sommarbesök i denna by, möter jag en annan tillfällig gäst, Linda Persson.

– Samhället är charmigt och inbäddat i en slumrande landsorts idyll. En pittoresk by, lite vid sidan av, säger hon om Hosaby.

Så har det dock inte alltid varit. Under 1700-talet var byn en av traktens största samhällen. Ett tag var enbart staden Sölvesborg större än Hosaby. På 1930-talet drev också politikern och handelsmannen Sigfrid Persson frågan att göra Hosaby till Listerlandets centralort. Så blev det inte och i dag finns det inte ens vägskyltar som avgränsar byn, som dessutom håller på att växa samman med det expanderande Mjällby.