GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Butik för omtanke om djur och natur

Byn har fått en ny butik. En butik där ägaren Charlotta Ehring Buckle hoppas besökarna ska njuta och må bra samtidigt som flora och fauna främjas.
Norje • Publicerad 16 december 2017 • Uppdaterad 16 december 2017
Charlotta Ehring Buckle brinner för djur och natur. Som trädgårdsmästare och nu även butiksägare är det viktigt att främja flora och fauna.
Charlotta Ehring Buckle brinner för djur och natur. Som trädgårdsmästare och nu även butiksägare är det viktigt att främja flora och fauna.
Foto: Bo Åkesson

Redan som barn drömde Charlotta Ehring Buckle om att jobba med djur och natur. Efter omvägar och en livskris blev det en utbildning till trädgårdsmästare inom park- och kulturlandskap. Nu tar hon nästa steg. Parallellt med jobbet som trädgårdsmästare på Trolle Ljungby slott öppnar hon en hem- och trädgårdsbutik på andra våningen i sitt bostadshus.

– I en allt mer stressad värld tycker jag det är viktigare än någonsin tidigare att vi har ett trivsamt hem och att vi unnar oss att njuta, reflektera och slappna av när vi är hemma, säger Charlotta Ehring Buckle.

Men tanken med butiken är djupare än bara en butik för försäljning av saker. Hon vill att det ska vara en mötesplats där naturen får en prioriterad roll och där tankar om biologisk mångfald tar plats.

– Det är viktigt att tänka på vad vi som enskilda trädgårdsägare kan göra för att hjälpa till att bevara och skydda våra små nyttodjur, säger Charlotta Ehring Buckle som genom butiken också ska stötta olika insamlingar för att värna om djur och natur, exempelvis Världsnaturfondens projekt för svensk natur.

Butiken har fått namnet efter en av hennes favoritblommor, Akvileja, men också för att den är viktig att bevara.

– Den är särskilt omtyckt av humlor, som är den enda som har en tillräckligt lång tunga, för att nå nektarn. I en vanlig trädgård kan du ofta se fler än tio arter av humlor, men många långtungade arter av humlor är hotade, fortsätter Charlotta.

I butiken, bland gamla egenrenoverade möbler, finns allt från små tvålar och pennor till kläder och trädgårdsredskap.

– Eftersom familjen har bott i England har jag tagit med mig mycket inspiration därifrån, berättar Charlotta Ehring Buckle.

Under söndagen öppnar butiken Akvileja, som är en hem- och trädgårdsbutik med allt från pennor till trädgårdsredskap.
Under söndagen öppnar butiken Akvileja, som är en hem- och trädgårdsbutik med allt från pennor till trädgårdsredskap.
Foto: Bo Åkesson

Viktoria NimlinSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.