1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Bromölla hoppas få rätt av regeringsrätten

Nu sätter Bromölla kommun sitt hopp till regeringsrätten. Att med målet att få rätt i den eftersläpande tvisten rörande rocklegendarernas besök i Bromölla sommaren 2000.
Kommunledningen är mycket missnöjd efter bakslag i såväl läns- som kammarrätten.
Sölvesborg • Publicerad 26 januari 2002

Sommaren för snart två år sedan arrangerade de åtta föreningarna i Bromölladagarna efter förlustkonsert i miljonklassen med tre rocklegendarer. För att klara upp affärerna tog föreningen ett lån i det lokala sparbanken på 1,3 miljon kronor med kommunen som borgensman.

V överklagade

Detta överklagades av vänsterpartiets Sture Ljungqvist som fick rätt i länsrätten. De senare slog fast att syftet med borgensåtagandet var att gynna Bromölladagarna otillbörligt, men också att kommunalrådet Christer Adelsbo (s) genom sitt engagemang i Ifö/Bromölla IF skulle ha varit jävig i beredningen av borgensåtagandet.

Bakslaget resulterade i ett snabbinkallat politikermöte där det beslöts att överklaga till kammarrätten. Men där möttes Bromölla av kalla handen, något prövningstillstånd beviljades inte.

Så nu sätter kommunledningen sitt hopp till regeringsrätten och att denna rättsliga instans kommer fram till att kammarrätten borde ha beviljat prövningstillstånd.

Vill få överklaga

- Kommunstyrelsen hoppas att kammarrätten tar upp överklagandet till behandling efter beslut av regeringsrätten, förklarar kommunjuristen Bo Johansson.

Förutom att kommunen anser att länsrätten helt enkelt dömde fel menar de att domen påverkar framtida arrangemang och möjligheterna att locka artister av större format till orter och samhällen av Bromöllas storlek.

"Även små kommuner måste ha rätt att profilera sig", har kommunledningen tidigare uttryckt saken.

När arbetsutskottet nyligen behandlade frågan var Sture Ljungqvist (v) frånvarande. Hans ersättare, Mary Einarsson, deltog inte i beslutet.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.