1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Bredgatan får svårt att leva upp till sitt namn

Bredgatan ska återfå något av sin forna glans. Men samtidigt görs gatans nedre del, mot Järnvägsgatan, om till pendlarparkering. 50 nya p-platser kan stå färdiga innan nyår.
Sölvesborg • Publicerad 3 oktober 2018

Att en stor del av de nya parkeringsplatserna reserveras för pendlare hänger samman med en motion med detta önskemål som Inger Pilthammar (M) lämnade till fullmäktige under förra året och som majoriteten ställde sig bakom.

Bredgatan är i sitt ursprung drygt 25 meter bred. Nu ska det anläggas totalt 50 p-platser på båda sidor om trädraden i mitten. Gatans körfält, till vänster, krymper då till sex meter.
Bredgatan är i sitt ursprung drygt 25 meter bred. Nu ska det anläggas totalt 50 p-platser på båda sidor om trädraden i mitten. Gatans körfält, till vänster, krymper då till sex meter.Foto: Lars Ohlsson

Så nästa vecka inleds arbetet på Bredgatan.

Kommunen har köpt upprustningen av Rolf Johanssons Schakt och Transport i Tingsryd för en miljon kronor.

– Jag hoppas att allt är klart innan nyårshelgen, säger Magnus Runesson som är projektledare på kommunens tekniska avdelning.

Den stora förändringen jämfört med nu är att den nedre delen av Bredgatan, belägen mellan Nygatan och Järnvägsgatan, kommer att rymma 50 p-platser.

Det blir 25 platser vardera sidan om en trädrefug i mitten. Där kommer att bilarna att stå, så att säga, front mot front men med trädrefugen emellan. I anslutning till refugen placeras laddningsstolar ut.

Detta för med sig att den ursprungliga Bredgatan fortsättningsvis kommer att ha svårt att leva upp till sitt namn.

För speciellt bred blir den inte. Den kommer enbart att vara sex meter bred men med trafik i båda riktningarna. Till detta ska läggas en två meter bred trottoar.

– Gatan kommer att vara öppen under den tid som arbetet pågår, poängterar Magnus Runesson.

Förutom ny belysning kommer Bredgatan inklusive p-platserna att i huvudsak förses med kullersten.

I nästa vecka påbörjar arbetet med att förändra Bredgatan.
I nästa vecka påbörjar arbetet med att förändra Bredgatan.Foto: Thyréns

Om antalet p-platser inte anses vara tillräckligt stort så står kommunen beredd att skapa ännu fler parkeringar på andra sidan Nygatan. Men det är inget som görs i arbetet som inleds i nästa vecka.

Som pendlarparkering får platsen anses utmärkt. Den ligger bara 250 meter och cirka tre minuters promenad från järnvägsstationen.

Bredgatan är en av Sölvesborgs fyra så kallade paradgator. Övriga tre är Balkenhausengatan, Ungersgatan samt Sölvevägen. Enligt en 100 år gammal stadsplan ska just Bredgatan vara Sölvesborgs allra främsta paradgata. Men det är det nog få som håller med om i dag.

Lars OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.