1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Striden mellan Hälleviks Turistförening och Helleviks kås- och kulturförening går vidare. I dag får kommunstyrelsens arbetsutskott brev från den senare sammanslutningen med krav på att avtalet mellan kommunen och turistföreningen förhandlas om.
Sölvesborg • Publicerad 14 oktober 2002

Som argument har man bland annat en utfyllnad i hamnen, som enligt kåsföreningen gjorts utan kommunens godkännande och som kåsföreningen nu går till miljödomstolen med.

Försoningen mellan de två föreningarna verkar alltså vara långt borta och enligt kåsföreningen är det brofrågan som gör att man inte kan enas. Här är ingen beredd att ge sig. Dock fick turistföreningen trumf på hand den gångna veckan då miljö- och byggnämnden meddelade att en bro över ett av hamninloppen inte krävde bygglov och att det var fritt fram för turistföreningen att jobba vidare då ju fullmäktige godkänt avtalet.

Omförhandling

Men efter ett möte i helgen kontrar nu kåsföreningen med att överlämna de 460 namnunderskrifterna (70 procent av de röstberättigade hällevikarna har skrivit på) till kommunstyrelsens arbetsutskott och kräva att avtalet förhandlas om.

Ett av skälen är att det inte gjorts någon konsekvensbeskrivning kring vad en bro försedd med tjocka gummimattor en och en halv meter ner i vattnet skulle betyda för cirkulationen och därmed för floran och faunan.

Miljöbrott

Kåsföreningen skjuter också in sig på en passus i avtalet där turistföreningen förbinder sig att inte företa schaktnings- och utfyllnadsarbeten utan kommunens tillstånd. Föreningen pekar på åtta till tio meters utfyllnad bakom den norra hamnpiren och kallar det för flagranta brott mot såväl kontraktet som mot miljöbalken.

Med detta som grund vill nu kåsföreningen att kommunstyrelsens arbetsutskott tar initiativ till att avtalet omarbetas.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.