1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Bra väder för mångmiljonbygge

De anrika byggnaderna i gamla Tivoliparken har fått sällskap av kommunens nya LSS-center. Mångmiljonbygget går enligt planerna, inte minst tack vara den milda vintern, och väntas vara klart i juni.
Sölvesborg • Publicerad 9 januari 2007
Foto:Bo Åkesson Gillar vädret. Leif Ivarsson och Lennart Åkesson monterar ett av det nya LSS-centrets fönster. De uppskattar att arbeta i det ovanligt milda januarivädret.
Foto:Bo Åkesson Gillar vädret. Leif Ivarsson och Lennart Åkesson monterar ett av det nya LSS-centrets fönster. De uppskattar att arbeta i det ovanligt milda januarivädret.Foto: 

Hammarslagen ekar i Tivoliparken. Mellan parkens gamla restaurang och dansbana växer kommunens 1500 kvadratmeter stora LSS-center fram. Byggnaden ska samla handikappverksamheten under ett tak och beräknas kosta 21 miljoner kronor att uppföra.

Förberedda på det värsta Som mest är ett tjugotal hantverkare engagerade i bygget. Med fjolårets hårda vinter i färskt minne var de förberedda på det värsta, men deras farhågor har inte besannats.

- Vi hade väldigt bråttom att få upp tak och väggar innan vintern. Det hade vi inte behövt, säger Leif Ivarsson medan han monterar ett fönster tillsammans med sin kollega Lennart Åkesson.

En vargavinter När de förra året byggde Växjös nya universitetsbibliotek var det betydligt värre.

- Det var en vargavinter, minns Lennart Åkesson.

Enligt kommunens projektledare för bygget, Göran Rehn, fortskrider arbetet enligt tidschemat. Mildvädret har inte gjort att man hunnit längre än planerat, men det har underlättat för byggjobbarna.

- Vi har haft tur med vädret, säger Göran Rehn.

Byggnaden är ritad av Jan Lagerås, som vid årsskiftet slutade som stadsarkitekt på kommunen. Tak och väggar är redan på plats och inom de närmaste dagarna ska alla fönster monteras. Sedan ska fasaderna kläs med tegel och plåttaket läggas på plats. Någon gång den närmsta tiden ska det också bli taklagsfest, lovar Göran Rehn.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.