1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Bra med minkutredning"

Jordbruksminister Margareta Winbergs beslut att tillsätta en utredning om pälsdjursnäringen välkomnas av de socialdemokratiska toppolitikerna i västra Blekinge.
Fast de utgår från att ambitionen är att skapa enhetliga regler i såväl nuvarande EU-länder som kandidatländer.
Sölvesborg • Publicerad 12 april 2002

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Christer Skoog, Sölvesborg, samt Jan Björkman, Olofström, har tillsammans med Sölvesborgs kommunalråd Jens Åberg gjort ett gemensamt uttalande efter tisdagens olika minkmöten som ministern Margareta Winberg stod som värd för.

Samma dag presenterade för övrigt Jordbruksverket en rapport där slutsatsen var att det traditionella bursystemet inom pälsnäringen bör avvecklas.

- Det är bra att Winberg nu tillsätter en utredning. Vi kan då få en vetenskaplig och väl underbygd grund att stå på för att bedriva en fortsatt pälsdjursnäring i Sverige, framhåller Skoog, Björkman och Åberg.

Tror på fortsättning

De är övertygande om att det finns förutsättningar för en fortsättning.

- Att frågan ska utredas ordentligt innan vi tar ställning till näringens framtid är den linje vi drivit hela tiden, poängterar s-trion.

De vill också understryka vikten av att det finns enhetliga regler i EU samt att det inte kan vara rimligt att Sverige har andra bestämmelser än övriga EU-stater och kandidatländer.

Uppfyller lagen

I sitt uttalande konstaterar s-politikerna att pälsdjursnäringen uppfyller de krav som nuvarande lagstiftning ställer. Samt att de fått uppfattningen att näringen är optimistisk om att kunna tillgodose de krav på förändringar som Jordbruksverket ställer.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.