unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Bostäder planeras när rökeri flyttar

Hälleviks Rökeri planerar att flytta sin industriproduktion till Nogersund. Därför ska framtiden för hamnområdet i Hällevik diskuteras vid ett möte i nästa vecka. Bostäder finns med i planerna.

Hälleviks Rökeri ägs sedan länge av David Nordqvist Fiskexport och rörelsen bedriver verksamhet i både Nogersund och Hällevik.

Men nu ska allt koncentreras till Nogersund.

När Hälleviks Rökeri nu väljer att flytta sin verksamhet till Nogersund kan det bli aktuellt att bygga bostäder i hamnområdet.
När Hälleviks Rökeri nu väljer att flytta sin verksamhet till Nogersund kan det bli aktuellt att bygga bostäder i hamnområdet.
Foto: Lars Ohlsson

Vad som ska hända med den cirka 3 000 kvadratmeter stora fastigheten i Hälleviks hamn är oklart. Men framtida bostäder har diskuterats.

– Vi välkomnar att det nu tas initiativ kring den framtida användningen, säger stadsarkitekt Fredrik Wikberg på Sölvesborgs kommun.

Ett möte om den i Hällevik centralt belägna marken ska hållas på onsdag i nästa vecka. Då ska såväl kommunen som styrelsen för David Nordqvists Fiskexport lämna information.

BLT var varit i kontakt med Birgitta Nilsson, styrelseledamot i Nordqvists Fiskexport, men hon vill avvakta nästa veckas möte innan hon lämnar några kommentarer. Däremot utlovar hon en omfattade information till de som kommer till mötet på fiskemuseet.

Stadsarkitekt Fredrik Wikberg poängterar att mötet är det absolut första steget i en process för att ändra detaljplanen från enbart hamnverksamhet till att även omfatta bostäder.

– Vi och fastighetsägaren kommer att lyssna av allmänhetens synpunkter, säger han.

Han framhåller att han och kommunen ser positivt på att hamnmiljöerna utnyttjas för andra ändamål i takt med att fisket och fiskindustrierna minskar.

– När vi pratar om hamnen i Hällevik är det självklart att ta stor hänsyn till den befintliga bebyggelsen, säger Fredrik Wikberg.