1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Borres vänner" köper staty själv

Föreningen "Borres vänner" ger inte upp. Trots
tidigare motstånd från bland andra kommunalrådet Jens Åberg vill föreningen se en stenstaty i naturlig storlek av skämttecknaren Bror "Borre" Carlström i centrala Sölvesborg.
Sölvesborg • Publicerad 9 april 2002

Förra våren sade styrelsen för Syskonen Balkenhausens Samfond bestämt nej när "Borres vänner" ansökte om pengar till en stenstaty. Enligt fondens ordförande, och tillika kommunalrådet, Jens Åberg var inte skämttecknaren Bror "Borre" Carlström (1907-1976) av den digniteten att det motiverade en staty.

Ilskan kokade hos medlemmarna i "Borres vänner" men bevisligen knöt man nävarna i fickorna och kämpade vidare.

Finansierar statyn

För nu har föreningen med ordföranden Harley Åberg meddelat kommunen att man genom kontakter med såväl banker som företag och enskilda har möjlighet att själva finansiera hela statyprojektet.

Nu vill föreningen att kommunen anslår en plats i centrala staden för en stenstaty i naturlig storlek av "Borre". Enligt Harley Åberg är den bästa platsen utanför Café Continental.

100 000 kronor

Föreningen har varit i kontakt med stenskulptören Mats Nilsson som till BLT säger att han är beredd att göra jobbet.

- Det kostar i runda slängar 100 000 kronor och jag är inte främmande för att göra en staty som man kan flytta runt om nu inte kommunen är med på noterna, påpekar Nilsson.

- Jag ser det som en rolig grej och jag minns "Borre" Carlström mycket väl från min ungdom. Han var visserligen ingen renlevnadsmänniska men nog kan man ha en staty av honom ändå, framhåller Mats Nilsson.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.