1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Borde ha hittat nya jobb"

Samhallschefen Åke Persson i Oskarshamn är förvånad över att ledningen för Samhalls enheter i Sölvesborg och Olofström ännu inte hittat någon alternativ sysselsättning för den produktion som i vår flyttas till Litauen.
Sölvesborg • Publicerad 10 januari 2002

Affärsområdeschef Åke Persson är medveten om att hans beslut att flytta jobb från Samhall i Sölvesborg och Olofström utomlands har mötts av massiv kritik.

Kraftig kostnadssänkning

Men i ett samtal med BLT på onsdagen poängterar Persson att det faktiskt var han som en gång för flera år sedan placerade ut delar av produktionen av IKEA:s kontorsstol till de båda Blekingeorterna och att han därmed sett till att hålla produktionen uppe på bägge orterna.

Totalt tillverkar Samhall 500 000 kontorsstolar om året och att flytta sömnaden av ryggar och sitsar utomlands till Litauen innebär, säger Persson, en kraftig sänkning av kostnaderna.

- Vad det rör sig om i kronor vill jag inte avslöja, men i vissa fall är vår kostnad för arbeten i Litauen under 20 procent jämfört med vad det kostar i Sverige, påpekar Åke Persson.

"Duktig personal"

Samhallschefen beklagar att beslutet drabbar enheterna i Sölvesborg och Olofström som han beskriver som duktiga och bra på att klara kvalificerade jobb.

Men han är förvånad över att den lokala ledningen ännu inte hittat någon alternativ sysselsättning för den personal som i mitten av mars blir sysslolös.

- Det här har man på chefsnivå varit medveten om sedan förra årsskiftet. Så ingen ska komma och säga att beskedet kommer plötsligt, säger Åke Persson bestämt till BLT.

Inget plötsligt beslut

Enligt Persson lever Samhall nu i en mer föränderlig värld än tidigare, och hans uppgift är, betonar han, att se till helheten.

Han berättar också att Samhall i Sölvesborg och Olofström förra vintern fick möjligheten att räkna på de jobb som nu flyttas till Litauen, men att ledningen valde att tacka nej.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.