1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Bokslukare valde den bästa boken

De har flera månader av ivrig läsning bakom sig. I går fick eleverna i bokjuryn på Möllebacksskolan pris för sitt arbete, samtidigt som det blev känt vilka juryn utsett till 2004 års bästa barnböcker.
Sölvesborg • Publicerad 26 april 2005
Högtid. Bland bokhyllorna i biblioteket fick eleverna både pris och diplom. Därefter festade de på glass. Foto: Lennart Cromnow
Högtid. Bland bokhyllorna i biblioteket fick eleverna både pris och diplom. Därefter festade de på glass. Foto: Lennart CromnowFoto: Lennart Cromnow

-Egentligen skulle den här prisutdelningen ha skett på världsbokdagen i lördags, berättade skolvärdinnan Gunilla Gustafsson för de 35 elever som samlats i biblioteket.

Det var en riktig högtidsstund på Möllebacksskolan i går. Inte bara för att alla storläsare i skolans bokjury belönades med pris och diplom. Den bästa boken utsågs också av juryn, en av lågstadieeleverna och en av mellanstadieeleverna.

Läshungriga elever

Eleverna i de olika åldersgrupperna har fått välja fritt bland 25 titlar, nominerade på riksnivå av Barnens Bokklubb.

-Många har läst väldigt mycket och några har läst alla 25 böckerna, berättar Gunilla Gustafsson, som i går belönade eleverna med var sin anteckningsbok som pris. De som röstat på vinnande bok fick ett litet större och finare exemplar.

Gunilla Gustafsson som ansvarat för biblioteket under alla tio år som bokjuryn funnits på skolan är glad över att så många elever valt att vara med. Förutom de 35 andra- till sjätteklasseleverna har även 18 förskoleelever och förstaklassare ingått i juryn.

Bok om mobbning

I går visade det sig att lågstadieeleverna röstat fram Tony DiTerlizzis Spiderwick, vättar i väggen och mellanstadieeleverna med knapp marginal valt Laura Trenters Puman. Den handlar om en tjej som förvandlar sig till puma för att försvara sig mot sina mobbare.

Bokslukaren Josiph Ladan i 4B röstade inte på Puman.

-Jag förstod redan när jag tittade på framsidan vad den handlade om. Jag röstade på Kazans stjärna. Den var så spännande.

Juryn bara växer

Gunilla Gustafsson berättar att särskilt de yngre eleverna har en väldig läsaptit. Juryn har också blivit större med åren. Dessutom tycks eleverna ha fattat poängen med att läsa böcker.

-Vad får ni mer än pris, frågade Gunilla Gustafsson. (Rätt svar=glass.)

-Äran, svarade Anton Lundin stolt.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.