1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Blekingepolitikerna har strulat till det

Trafikverket ger olika svar om det är möjligt att vända Pågatåg i Sölvesborg.
Skånetrafiken anser att det är för riskabelt, men Blekinges politiker vill tuffa på.
Skånes regionråd är mycket kritisk till att Blekinge inte vill köra till Karlshamn.
Sölvesborg • Publicerad 27 april 2013
Foto: Tom Wall

Skånetrafikens affärsutvecklare Mats Ohlsson förklarade i onsdags att några Pågatåg till Sölvesborg blir det inte i december i år. Trots att Blekinges politiska ledning har beslutat att det är vad de vill.

– Det Mats Ohlsson har pekat på är en del utmaningar som ligger framför oss. Det är ett sent beslut från Blekinge, men jag är ytterst ansvarig för den ­pågående processen, säger Skånes regionråd Mats Persson (FP).

Regionråd Christina Mattisson säger att det är djupt beklagligt att ni inte har sökt trafik fram till länsgränsen. Vad säger du om det?

– Jag är mycket kritisk till att Blekinge inte vill köra till Karlshamn och har återkommit så sent. Men det viktiga är att det inte blir plakatpolitik utan en konstruktiv dialog.

– Det pågår ju en diskussion om det finns förutsättningar. Förutsättningarna ges av Trafikverket.

Skånetrafikens tågtjänsteman Mats Ohlsson menar att ...

? beställningen kom alldeles för sent.

– Vi fick inga besked och då måste vi vända i Bromölla.

? diskussionerna och planerna har rört vändning i Karlshamn. I sista sekunden dyker Sölvesborg upp som ett alternativ trots att ­Skånetrafiken gjort klart att de inte vill riskera sin tidtabell genom att vända där.

– Då sa vi: stopp, stopp, stopp. Det är inte bra att vända tåg på så kort tid. Vi vill inte klämma in något med skohorn. I Karlshamn fanns ju ett upplägg som ­alla var överens om.

? de vill fördubbla resandet men nu är tillbaka på ruta ett på grund av Blekinge­trafikens agerande.

– Vi följer processen. Det måste man göra i Blekinge också. Trafikverket är en myndighet. I ett sådant här jobb finns det ju vissa för­utsättningar och då måste man hjälpa till båda två. Det går inte att bemöta med tystnad.

– Sölvesborg verkar väldigt framåt och det är klart att de ska ha en bra trafik. I ­övrigt verkar det lite svajigt.

Finns det något som ­skulle kunna rädda den uppkomna situationen?

– Nej, inte i dagsläget. Det bedömer jag är näst intill kört. Då ska Trafikverket börja värdera om och då är man nog ute på djupt vatten i flera olika delar av landet, säger Mats Ohlsson.

Vad säger du om Blekinges agerande?

– Det verkar som att det ­inte har ”jackat” ihop mellan kommunerna. I Skåne har vi ju en nämnd och en ­strategi för hur vi ska jobba.

Fotnot: Blekingetrafikens ordförande är bortrest och kan därför inte ge någon intervju.

BLT har sökt Hans Jonasson vid flera tillfällen, dock utan resultat.

Sarah Paillin

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.