1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Behovet av familjehem är alltid stort

Sölvesborg • Publicerad 9 januari 2006

I dag finns 18 familjehem i Sölvesborg. I dem är 25 barn placerade.

Behovet av erfarna, stabila familjer är stort.

-Det finns alltid ett behov av erfarna familjer, säger Eva Götesson, familjekonsulent i Västra Blekinge.

Hon berättar att många av de barn som placeras i dag oftare än tidigare har svårare problematik. Många har neuropsykiatriska diagnoser, det är barn med ADHD och drag av autism.

Under 2005 har 25 barn i åldrarna noll till 17 år placerats i familjehem i Sölvesborg. För barnen och ungdomarna innebär placeringen att deras fasta bas är den nya familjen. Det är där deras trygghet och vardag ska finnas, men barnen fortsätter att behålla kontakten med de biologiska föräldrarna.

Fler barn placeras ut

Enligt statistik från familje- och individomsorgen, Sölvesborgs kommun, har antalet placeringar på familjehem ökat under 2005 jämfört med 2004. Detta medan antalet placeringar hos kontaktfamiljer, där barnen har en placering vissa dagar i veckan eller månaden, minskat under åren. Eva Götesson vill inte göra dra någon konkret slutsats av statistiken, men berättar att allt fler barn med neuropsykiatriska diagnoser uppmärksammas under de senare åren och att vissa av de barnen har ett större behov.

Erfarna familjer behövs

Barn som har neuropsykiatriska funktionshinder har ofta svårigheter med koncentrationen. De har svårare att sortera ut vad som är viktigt och har lätt för att bli störda och splittrade, få aggressionsutbrott och är överaktiva.

-De har svårt för förändringar och sociala kontakter och behöver vara i en mindre familj, där det inte finns så många familjemedlemmar att hålla reda på. Är det för många blir det rörigt för barnen, säger Eva Götesson.

Hon betonar vikten att känna till barns normala reaktioner för att kunna möta ett barn som har särskilda behov och efterfrågar framförallt erfarna familjehem. Men för att få erfarna familjehem behövs även nya familjer som vill fungera som familjehem. Vuxna som har erfarenhet av barn, som har egna barn eller som arbetar med barn välkomnas av familjekonsulenterna.

Fotnot: År 2004 placerades 20 barn i Sölvesborg i familjehem, under 2005 placerades 25 barn i familjehem.

År 2004 placerades 23 barn hos en kontaktfamilj, under 2005 placerades 16 barn hos kontaktfamilj.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.