1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jordbruksminister Margareta Winberg ska inom kort ge en särskild utredare i uppdrag att ta fram en avvecklingsplan för landets minkfarmer.
Sölvesborg • Publicerad 25 januari 2002

STOCKHOLM ()

Det beskedet gav hon i riksdagens frågestund på torsdagen.

Utredaren ska bland annat ta reda på hur många människor som drabbas, vilka kringeffekter det får, vilka kostnader som uppstår och vilka ersättningsjobb som kan skapas.

- Det går inte från en dag till en annan att förbjuda en näring. Det är ett drastiskt beslut. Vi vet att det på vissa håll i landet, kanske särskilt i Blekinge, blir ett stort problem och då måste vi ha svar på alla frågor, säger Winberg.

Principbeslutet fattat

Uppdraget blir att ta fram under vilka former minkfarmerna ska avvecklas.

- Principbeslutet är fattat av s-kongressen och det jag lutar mig emot. Med det som grund så ska utredningen ske. Principen ligger fast, säger Winberg.

Winberg håller nu på att skriva direktiven och hon räknar med att utredaren sedan behöver ett antal månader för att ge svar på alla frågor.

I månadsskiftet mars/april kommer också resultatet av jordbruksverkets utredning om minkfarmerna är förenliga med djurskyddslagen.

Djurskyddsperspektiv

Jordbruksverkets utredning tar bara upp djurskyddsperspektivet, påpekar Winberg. Beslutet på s-kongressen om en successiv avveckling av minkfarmerna utgick från ett etiskt ställningstagande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.