1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Avloppsläcka som gäckar

I fyra dagar har dykare letat efter en läckande avloppsledning i Valjeviken, ännu utan resultat.
- Det här kan bli en kostsam historia, konstaterar Lars Holmqvist, driftsingenjör på Bromölla kommun.
Sölvesborg • Publicerad 19 oktober 2001

Läckan upptäcktes vid en rutinkontroll av avloppsledningen. Avloppsvatten från över tusen hushåll i Valje, Nymölla och Edenryd pumpas genom en ledning tvärs över viken och vidare till reningsverket i Sölvesborg. Någonstans i slutet av denna ledning har läckan uppstått.

Vet inte var

Problemet är att man fortfarande inte vet exakt var. Genom att pumpa in färgmedel i ledningen lokaliserades läckan till en vassrugge mellan Valjevikens Aktivitetscenter och småbåtshamnen Hermans Heja. Bottnen här är täckt av gyttja, dy och slam, och dykarna har periodvis haft svårt att överhuvudtaget finna ledningen, och än mindre själva läckan.

Besvär med rötter

- Det som gör det svårt är att ledningen ligger på botten, under 1,2 meter dynga och vassrötter. Det är väldigt jobbigt för dykarna att komma fram, och särskilt vassrötterna ställer till besvär, berättar Lars Holmqvist.

När läckan uppstod vet man inte med säkerhet. Utloppet undersöktes dock i början av sommaren, utan att något onormalt påträffades. Det har heller inte kommit några klagomål från stugägare eller båtfolk i området, vilket tyder på att problemet uppkommit ganska nyligen.

Tur i otur

- På sätt och vis är det tur i oturen att läckan finns i en tät vassrugge. Vattnet rör sig inte särskilt mycket där, och föroreningarna blir kvar i vassen. Dessutom kan vass tillgodogöra sig kväve och fosfater, och det lindrar föroreningarna, säger Lars Holmqvist.

Sökandet fortsätter

I dag kommer sökandet efter läckan att fortsätta, men nu har man dessutom tagit hjälp av andra resurser än bara dykare. En sjödumper, som kan gräva loss vass och dynga, transporterades ner från Mariestad under gårdagen, och sätts i arbete i dag. Därmed blir dykarnas arbete förhoppningsvis lättare.

Hur mycket slutnotan för den trasiga avloppsledningen kommer att hamna på är svårt att gissa sig till i nuläget, men Lars Holmqvist gissar på att det kan röra sig om runt 100 000 kronor.

Sällan läckor

- Tack och lov uppstår det inte läckor särskilt ofta. Under de 30 åren jag jobbat på Bromölla kommun har det hittills aldrig inträffat.

Nikki Makkonen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.