GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sölvesborg

Arkitekter ska tävla om den obebyggda tomten

Den så kallade Hydrotomten står sedan länge obebyggd. Nu anordnar kommunen en arkitekttävling för att få in förslag på tomtens framtid.
Sölvesborg • Publicerad 6 september 2018
Hydrtomten, mitt emot resecentrum i Sölvesborg.
Hydrtomten, mitt emot resecentrum i Sölvesborg.Foto: Sölvesborgs kommun

”Hydrotomten”, där det tidigare låg en drivmedelsmack, är sedan länge riven och marken har sanerats. Numera används främst som parkering och av matvagnar.

Kommunen vill nu få in förslag om framtiden från utvalda arkitektfirmor – om tomten och området i direkt anslutning till den.

Hydrotomten ”har potential att fungera som en välkomnande mötesplats och en port mot innerstaden”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

- Det har flera gånger tidigare diskuterats vad man skulle kunna göra med tomten, och vi bedömer att platsen skulle passa för bostäder och handel, berättar stadsarkitekt Fredrik Wikberg. Parkeringsplatser och parker har vi redan precis bredvid, så det skulle kännas roligt att kunna erbjuda någonting annat på tomten för våra medborgare och besökare i Sölvesborg, fortsätter han.

I närheten finns flera viktiga historiska byggnader, till exempel järnvägsstationen från 1899, stadshotellet från 1910 och Listers härads tingshus ritat av Gunnar Asplund och uppfört under 1920-talet. Tävlingsområdet ligger precis utanför, men i direkt anslutning till riksintresseområdet för kulturmiljövård i Sölvesborg.

Dessutom finns det en lekpark, skateboardbana, parken Malbork plats, cykel- och bilparkering, en livsmedelsbutik, ett apotek, Systembolaget och en av Sölvesborgs huvudgator Järnvägsgatan alldeles i närheten.

- Vi vill både att de förslag som arkitekterna kommer in med ska visa respekt för vår historia och småskaligheten, samtidigt som de ska spegla sin samtid, säger Hillevi Colliander, byggnadsnämndens ordförande (S).

Arkitektkontoren som bjudits in att delta i tävlingen är Uulas Arkitekter AB, Arkitektgården AB, WSP, Sweco, White Arkitekter och Liljewall Arkitekter.

Juryn som avgör vilket förslag som vinner består av förtroendevalda politiker i byggnadsnämnden och tjänstemän på samhällsbyggnadsförvaltningen i Sölvesborg. Alla förslag som kommer in kommer att presenteras på kommunens hemsida.

Det vinnande förslaget kommer att ligga till grund för framtida detaljplansarbete. Tävlingen beräknas vara avgjord i november.

Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.