1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Årets äppelskörd beskrivs av storodlaren Matts Persson i Kulle som väldigt ojämn.
- Mängden frukt varierar från träd till träd. Det var helt enkelt för varmt i somras..
Sölvesborg • Publicerad 7 oktober 2002

I lördags arrangerade Blekinge Trädgårdsförbund höstmarknad hemma hos äppelodlarbröderna Matts och Göran Persson (EMGE Frukt) i Kulla. Allt som träden bär visades upp. I rikt mått.

Men Matts Persson kunde konstatera att brödernas skörd i år hamnar en bra bit under normalskörden. Och så tror han äppelsäsongen ser ut för de flesta odlarna i området.

Växte för snabbt

- Det är alltid svårt att säga varför det inte blev som man tänkt sig. Men det blev en för tidig mognad.

- Det varma vädret i kombination med lagom mycket regn gjorde att äpplena växte för fort, säger Matts Persson.

Årets nyhet

Han betonar att årets äpplen är 14 dagar tidigare än ett normalt år och nu återstår bara två veckors plockning för Matts och Göran Persson.

En nyhet på området är att både forskare och äppelallergiker nu på allvar funnit att äpplen av sorten Gloster, till skillnad från nästan alla andra sorter, inte medför svåra mun- och halsproblem.

Det kunde Ingela Kajrup från Olofström intyga i lördags. Hon, liksom skrivaren av dessa rader, har inte kunnat äta äpple under en följd av år. Men Glosteräpplen går utmärkt, kan vi nu gemensamt konstatera.

- Det är en underbar känsla, äpplen är ju så goda, sa Ingela Kajrup.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.