Arbetsmarknaden en oviss framtid
Så fort en asylsökande fått permanent uppehållstillstånd startar arbetsförmedlingens arbete.
I Sölvesborg ska förmedlingen då kartlägga varje individs kompetenser för att sedan skicka vidare uppgifterna till en central bosättningsenhet i Norrköping.
Där tittar handläggarna på kompetenserna och hittar sedan en lämplig plats till personen där det finns arbete och bostad.
Flera av de boende på asylboendet i Hanöhus har många bra kompetenser som är eftertraktade hos arbetsgivare.
Men utan kunskaper i det svenska språket kommer man inte långt.
Det är först och främst kommunen som ansvarar för att personen lär sig svenska.
Där efter blir arbetsförmedlingens arbete betydligt lättare.
Men det finns givetvis en del personer som anländer till Hanöhus utan vare sig språkkompetens eller arbetslivserfarenhet.
Då gäller det att bosättningsenheten hittar bästa möjliga boende för personen och sedan är det den lokala arbetsförmedlingen som ska försöka hjälpa personen till ett arbete. Därmed är det inte säkert att de asylsökande som bor på Hanöhus får stanna i Sölvesborgs kommun.
– Vi tittar på varje individs behov och försöker sätta in de insatser som behövs. Det är klart att det inte alltid är lätt, särskilt inte i Blekinge, säger Mats Frank, sektionschef på arbetsförmedlingen.
Om de asylsökande skulle bli placerade i Sölvesborg beror det på att bosättningsenheten bedömer att det finns goda möjligheter för personen att etablera sig där.
Då är det upp till den lokala arbetsförmedlingen att hitta olika lösningar på hur personerna ska komma in på arbetsmarknaden.
Det kan handla om praktikplatser, lotsar, möten, kurser och andra aktiviteter.
– Lots är en bra möjlighet som alla har rätt till. Det vill vi egentligen att så många som möjligt använder sig av, säger Mats Frank.
Mats Frank anser inte att det kommer behöva tillsätta några extra resurser på grund av att asylboendet i Hanöhus har öppnat.
– För det första är det inte säkert att de stannar i Sölvesborg. Och blir någon eller några placerade här så har vi de förutsättningarna som krävs, säger han.
Yrkesgrupper
De flesta som kommer till Sverige är mellan 18 och 64 år vilket innebär att de ska ut på arbetsmarknaden.
Migrationsverket har kartlagt vilka yrkesgrupper som ökar respektive minskar bland de personer som fått permanent uppehållstillstånd.
Störst ökning är det bland företagsekonomerna, marknadsförarna och personaltjänstemännen som ökar med 37 procent sedan 2013.
Även civilingenjörerna har ökat stort under det senaste året.
Störst minskning är det i yrkesgrupperna städare och medhjälpare inom jordbruk och trädgård.
Källa: Migrationsverket