1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Anställd lurade firma på båtdelar

En före detta anställd, en riktig trotjänare, på en bilfirma i Sölvesborg har dömts till villkorlig dom och 5 200 kronor i dagsböter för trolöshet mot huvudman. Han beställde i företagets namn delar för nästan 17 000 kronor till en privat båtmotor.
Sölvesborg • Publicerad 2 juni 2004

Mannen har arbetat för samma bilfirma i nästan 40 år och i höstas beställde han hem ett växellådshus till en båtmotor för knappt 17 000 kronor till företaget. Allt var frid och fröjd ända till varan skulle betalas och chefen fick fakturan i sin hand. Han reagerade och började ställa frågor eftersom den aktuella varan låg utanför firmans normala verksamhet.

Vid rättegången uppgav den åtalade att han i augusti i fjor fick ett telefonsamtal från en person angående en beställning av ett växellådshus till en båtmotor. Beställaren uppgav sig jobba på Ifö i Bromölla men han nämnde aldrig sitt namn.

Märkligt

Det har legat trotjänaren i fatet att han senare bett en Ifö-anställd om att få använda dennes namn. Den Ifö-anställde tyckte det hela var märkligt och informerade uppringarens chef om saken.

Enligt tingsrätten är det klarlagt att trotjänaren, som nu tvingats sluta sitt jobb, missbrukat sin förtroendeställning. Han döms för trolöshet mot huvudman trots att han hela tiden förnekat brottslig gärning.

Böter och skadestånd

Påföljden blir villkorlig dom i kombination med 5 200 kronor i dagsböter.

Han döms dessutom att betala 16 875 kronor i skadestånd till sin tidigare arbetsgivare.

lars.ohlsson@blt.se

0456-788 42

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.