1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Akut trädfällning i Järnvägsparken

Mitt under Killebom började motorsågar dåna i Järnvägsparken. En ask riskerade att falla vid lekplatsen och skulle därför bort.Samma öde kan drabba de andra jätteträden. En teori är att rötterna skadats vid de senaste årens mark­arbeten.
Sölvesborg • Publicerad 4 juli 2014
Asken blev omkring 22 meter hög under sin cirka 130 år långa levnad.
Asken blev omkring 22 meter hög under sin cirka 130 år långa levnad.Foto: Niklas Jersblad
Inga träd får växa till himlen. Tina Bratz och hennes kollegor på företaget Arbor Syd tog i går ner den stora asken vid lekplatsen mittemot järnvägsstationen. På grund av svamp­angrepp fanns det risk för nedfallande grenar.
Inga träd får växa till himlen. Tina Bratz och hennes kollegor på företaget Arbor Syd tog i går ner den stora asken vid lekplatsen mittemot järnvägsstationen. På grund av svamp­angrepp fanns det risk för nedfallande grenar.Foto: Niklas Jersblad

Den gröna jätten närmast stationen kunde när som helst tappa någon av sina tunga grenar. Därmed var det riskabelt att vistas på lekplatsen under den vidsträckta kronan. Arboristen Oscar Marchetti konstaterade i tisdags att svamp angripit stammen och rötterna, och i går inledde han och hans kollegor avverkningen.

Redan för några veckor sedan fattade kommunens parkavdelning misstankar om att allt inte stod rätt till.

Bladen hade spruckit ut långt senare än normalt, och vissa partier av kronan hade till och med förblivit helt kala.

I värsta fall måste även resten av parkens träd fällas.

Oscar Marchetti bedömer i vart fall att den stora boken nära HSB–fastigheten är bortom räddning.

Enligt honom har svamp­angreppen pågått i ungefär fem års tid, det vill säga sedan 2009. Det året gjordes omfattande markarbeten i parken, bland annat anlades nya gångar och en ny lekplats. Oscar Marchetti utesluter inte att det var då träden fick sina skador.

– Det är oftast män­niskor som är orsaken, inte träden, säger han.

Niklas Jersblad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.