1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Åberg kritisk till kommunakuten

Den så kallade kommunakuten har avvecklats och för att även i fortsättningen kunna hålla koll på kommunernas ekonomi föreslås nu i ett betänkande att Statens kommunalekonomiska råd inrättas.
Sölvesborg • Publicerad 19 januari 2002

Något sådant råd behövs inte, det kan Kommunförbundet klara, anser kommunstyrelsen och kommunalrådet, Jens Åberg. Han tycker att rådet är att föredra framför kommunakuten eftersom det inte får några pengar att dela ut.

Skatten först

Åberg är nämligen kritisk till hur kommunakuten fungerade. Kritiken riktar sig mot att kommunerna i kris inte först av allt använde sig av möjligheten till skattefinansiering.

- Jag tycker inte det var rätt att man kunde ligga kvar på en låg skattenivå och samtidigt hämta pengar från statskassan, säger Åberg och erinrar om Kristinehamn i Värmland som ifjol hade landets högsta kommunalskatt, 22:80.

- Jag vet att det finns strukturella problem och liknande i många kommuner, men Kristinehamns skattesats måste ses som ett rikstak, en nivå man borde spelat inom innan man kunde kvittera ut ut pengar från staten.

Bromölla och Olofström fick båda hjälp från kommunakuten trots att deras skattesats ligger väsentligt under Sölvesborgs 21:30; för Bromölla 20:76 och för Olofström 20:94.

Stor osäkerhet

Sölvesborg är en av 50 kommuner och landsting som erbjöds yttra sig över betänkandet "God ekonomisk hushållning i kommuner och landsting", där förslaget om ett kommunalekonomiskt råd förs fram.

Kommunstyrelsen stöder väsentliga delar av det som föreslås men avstyrker bland annat att ersätta den lagstadgade treåriga ekonomiska planeringen med en fyraårig. Osäkerheten är för stor för att man ska kunna planera så långt framåt, anser kommunstyrelsen som inte heller köper att planeringsperioden ska följa mandatperioden och att det i augusti före varje val ska ske en redovisning av hur kommunen står ekonomiskt.

- Vi behöver inga anvisningar om när vi ska ha ekonomisk debatt, säger Åberg.

Yngve Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.