1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

83-åring åtalas: Hällde vatten över rökande granne

Cigaretten släcktes, men en rättsprocess blossade upp i dess efterföljd. En 83-årig sölvesborgare åtalas nu för att ha hällt vatten över sin nikotinberoende granne.
Sölvesborg • Publicerad 16 september 2010

– Jag gick och hämtade spannen i städskrubben och spolade vatten i den. Ja, sedan var cigaretten släckt, säger den 83-årige hyresgästen.

Det var sent en ovanligt varm torsdagskväll i augusti. 83-åringen hade gått och lagt sig för att försöka sova. Det gick inte så bra, det var för varmt. När ljuden från grannen och hennes gäster i markplan tystnat gick han därför upp för att öppna ventilationsfönstret. Då vällde röken in i hans sovrum, menar han.

– Varför ska en hyresgäst behöva leva med detta agerande från sin granne, säger 83-åringen. Jag är en gammal man och allergiker och mår illa av cigarettrök. Detta är mitt sovrum. Det är upprörande att inte få andas frisk luft här.

Spannen med vatten är ingenting 83-åringen ångrar. Han har heller inte för avsikt att be sin granne om ursäkt eller överhuvudtaget kontakta henne. Hon å sin sida uppger sig efter händelsen vara rädd för mannen och vågar inte träffa honom.

– Jag tänkte bara på att få cigaretten släckt, säger 83-åringen som efter grannens polisanmälan hävdat nödvärn, att han var desperat i att få ett slut på, som han uttrycker det "olägenheterna".

Den dyblöta kvinnan säger i sin tur att 83-åringen troligen haft spannen beredd, precis intill sig. Hon blev blöt nästan direkt efter att han öppnat sitt fönster och fått höra: " nu är det slutrökt, röken förpestar mitt sovrum och slutar du inte röka ska jag anmäla dig".

– Det gjorde mycket ont när vattnet träffade mitt huvud, säger hon i telefonförhöret och tillägger att hon har för avsikt att uppsöka läkare för smärtorna.

Hotet om anmälan vändes i och med 83-åringens desperata handling mot honom själv.

Sigrid Nurbo
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.