1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

48 personer vill leda satsningen på hälsa

48 personer från hela landet vill leda Sölvesborgs satsning på att få ned långtidssjukskrivningarna bland omsorgspersonalen.
- Intresset för jobbet överträffar våra förväntningar men visar, tyvärr, att det finns för många folkhälsopedagoger i Sverige, säger omsorgschefen Stefan Filipsson.
Sölvesborg • Publicerad 10 oktober 2003
Foto: LARS OHLSSON Söker projektledare. Personalsekreterare Eva Qvarfort och omsorgschefen Stefan Filipsson går igenom högen med 48 sökanden till projektledartjänsten inom Sölvesborgs omsorg.
Foto: LARS OHLSSON Söker projektledare. Personalsekreterare Eva Qvarfort och omsorgschefen Stefan Filipsson går igenom högen med 48 sökanden till projektledartjänsten inom Sölvesborgs omsorg.Foto: 

Sölvesborgs omsorgsförvaltning har sökt och beviljats pengar från EU:s Växtkraft Mål 3. Det ettåriga hälsoprojektet startar senare i höst och ska förhoppningsvis leda till färre långtidssjukskrivna inom vården.

På torsdagen var tio procent, 55 personer, av Sölvesborgs omsorgspersonal långtidssjukskriven på hel- eller deltid.

- Jag vet inte hur siffran står sig i jämförelse med andra kommuner, men vi tycker den är för hög, säger omsorgschefen Stefan Filipsson.

Utsatt grupp

Omsorgspersonal är av tradition en utsatt grupp med stor sjukskrivning. Enligt personalsekreterare Eva Qvarfort rör det sig mest om rygg- och axelproblem, men även stress och utbrändhet figurerar ofta i sjukjournalerna.

Hälften av kommunens omsorgspersonal ska ingå i hälsoprojektet. Det är 55 personliga assistenter, 150 inom hemtjänsten, 28 på Tärnan, 25 sjuksköterskor samt 25 chefer, assistenter och handläggare.

Deras arbetsmiljö ska analyseras av projektledaren. Därefter ska åtgärder sättas in och Stefan Filipsson tror redan nu på en förlängning av projektet.

Inte mindre än 48 personer har sökt jobbet som projektledare. Det rör sig om folk från hela Sverige i åldern 23 till 52 år.

Många engagerade

90 procent av de sökande är utbildade folkhälsopedagoger med tre år på högskola bakom sig. Och hemorter som Östersund, Gävle, Örebro och Västerås finns i ansökningshögen.

Även om intresset för tjänsten överträffar förväntningarna ses detta faktum inte som enbart positivt.

- Det visar, tyvärr, att det finns för många folkhälsopedagoger i Sverige. Många engagerade människor har bevisligen svårt att få jobb sedan de lockats att gå denna utbildning, påpekar Stefan Filipsson.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.