1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

300 vårtecken på Kanehalls förskola

När blir löken en blomma? Det behövs bara regn och sol, tror Albin fem år. I går fick han och barnen på Kanehalls förskola en present av trädgårdsföreningen; 300 planteringslökar.
Sölvesborg • Publicerad 29 september 2010
Foto: Lena Ehring

Det var Sölvesborgs trädgårdsförenings vice ordförande Eivor Hermansson som kom med förslaget att skänka planetringslökar till förskolor i kommunen.

– Jag fick idén själv först, men läste sedan att de gjort något liknande i Småland. Förhoppningsvis blir de här barnen inga marodörer som förstör blommor i framtiden, säger hon.

Med entusiasm greppade barnen på Kanehall plastspadarna och började planetringsarbetet intill några träd. Fast fröknarna ville nog egentligen vänta på att vaktmästaren kom med jord.

– Vet ni hur mycket tio centimeter är, frågar Eivor Hermansson. Så djupt måste ni gräva. Orkar ni det?

– Jaaa!

Leia, fem år vet redan hur en pärlhyacint ser ut, medan jämnårige Albin tyckte tulpanerna var vackrast. Han vet dessutom vad som ska till för att få blommorna att växa, trots att mamma och pappa än så länge ansvarar för att växterna i hans rum överlever.

– När det regnar och kommit sol, då växer dom, säger han.

Men när fröken Lisa Sandberg förklarar att de måste vänta tills det blir vår innan blommorna syns, då blir det lite upprört.

– Neeej, säger barnen och börjar gräva upp lökarna igen.

Förutom Kanehalls förskola får även förskolan Fantasi del av trädgårdsföreningens lökar som består av allt från scilla till snödroppar, tulpaner, krokusar och pärlhyacinter.

– Det är nyinköpa lökar just för ändamålet, säger Erling Lövkvist ordförande i Sölvesborgs trädgårdsförening.

Sigrid Nurbo
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.