1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

29-åringens anhöriga i rätten

För de anhöriga, för vännerna och de nära bekanta var gårdagens rättegång om jaktolyckan uppslitande.
Att geväret tryckts mot bröstet innan det avfyrats kan inte tolkas som en olyckshändelse, anser de.
Sölvesborg • Publicerad 31 januari 2006

En ung man har bragts om livet.

-Det är jobbigt att gå igenom allt en gång till. En olycka kan inträffa och jag hade accepterat det som en olyckshändelse, men så får jag höra detta. Att vapnet var tryckt mot honom. Då kan det inte kallas en olyckshändelse. Då är det rena avrättningen.

Det säger en mycket nära anhörig till den 29-åriga mannen som omkom i en jaktstuga i Högsma.

I rätten trots sorgen

Mannen berättar balanserat och sansat med tillbakahållen sorg.

Han är en av flera anhöriga som suttit på åskådarplats under gårdagens rättegång.

Flera av den omkomne mannens nära vänner hade också slutit upp under rättegången.

De beskriver deras avlidne kamrat som en mycket lugn och sansad människa.

-En man som var mycket noga med att sköta sina vapen rätt och inte utsätta någon annan för fara, var det omdömer som de gav om 29-åringen.

Även detta, att den avlidne är en harmonisk och balanserad man, bekräftar den åtalade 51-åringen som upplever att han stod den avlidne mycket nära.

Avbrutet telefonsamtal

Ändå råkar den 51-årige jaktkamraten rikta vapnet mot sin kamrats bröst, och råkar avfyra ett skott i samband med att han skulle ladda ur bössan.

Den som senast hade kontakt med 29-åringen över telefon berättar att 51-åringen uppträtt distraherande och stökigt på kvällen. 51-åringen hade under telefonsamtalet tagit luren från 29-åringen och stökat omkring i bakgrunden.

-Sedan hörde jag hur han (29-åringen) säger: Lägg ifrån dig den! och han lät mycket sträng på rösten. Han (29-åringen) syftade på vapnet, men det kunde jag inte förstå då. Sedan avslutade vi. Men han glömde stänga av telefonen och jag hörde en stol som skrapade och att han reste sig. Sedan la jag på, säger kamraten som förde det sista samtalet med 29-åringen innan han sköts till döds i jaktstugan.

-Det är de orden som snurrar i huvudet nu, säger kamraten.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.