1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

20-åring överklagar våldtäktsdom

20-åringen som dömdes till fängelse i ett och ett halvt år för en våldtäkt på rockfestivalen i Norje i somras har överklagat till hovrätten.
Sölvesborg • Publicerad 9 september 2010

Tingsrätten kom fram till att den utsatta kvinnan är mer trovärdig är mannen. Och i den fällande domen slår de fast att han tvingade henne till samlag genom att bruka kraftigt våld.

Han höll, skriver de, fast henne och tog strupgrepp runt hennes hals. Dessutom slog han henne upprepade gånger i ansiktet med öppen hand och rev henne på ryggen.

Men 20-åringen, hemmahörande i västra Blekinge, nekar till anklagelsen. Han har överklagat till hovrätten med förhoppningen att de ska ogilla åtalet och riva upp skadeståndskravet på 87 200 kronor.

I överklagandet hävdar mannen att kvinnan frivilligt hade sex med honom i tältet på campingplatsen under pågående rockfestival. Han pekar också på att de tidigare haft ett förhållande med varandra.

Till skillnad från tingsrätten anser inte 20-åringen att kvinnans berättelse ska väga tyngre än vad det han säger när uppgift står mot uppgift.

Dessutom anser han och hans försvarare inte att åklagarens bevisning är tillräcklig för att fälla honom till ansvar mot hans nekande.

”Därför bör åtalet ogillas liksom det framställda skadeståndsanspråket”, påpekas det i överklagandet.

Hovrätten över Skåne och Blekinge kommer att avkunna dom i nästa vecka. I avvaktan på denna ska 20-åringen sitta kvar i häktet, har rätten bestämt.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.