1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Verkligheten inte så ljus

Nyheter • Publicerad 23 april 2003

Replik till Maria Wetterstrand (BLT 17 april som svar på tidigare debatt om energin).

n Maria Wetterstrand fortsätter sin lek med idéer, uppfattningar och skrivbordskonstruktioner i total likgiltighet för verkligheten.

3 "Blekingar använder för mycket el" vidhåller miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Verkligheten är att elförbrukningen ökar för varje år.

3 "Det är slöseri att omvandla el till värme" påstår M. W.

Verkligheten är att ett stort antal bostäder är byggda för uppvärmning med el och att det faktiskt bor människor i dessa bostäder och att dessa människor har rätt till värme.

3 "Vi skall inte slösa med elen" hävdar M. W.

Därefter föreslår hon att ägare av eluppvärmda bostäder i stället skall slösa med pengar och för flera hundra tusen kronor bygga om till annan uppvärmning. Hon är totalt likgiltig för att många inte ens kan få fram dessa pengar.

3 "Vi skall använda biobränslen i stället" tycker M. W.

Verkligheten bakom ??biobränslen" är någon form av vedeldning och att sådan omställning kräver inte bara investeringar utan också ved.

Verkligheten är att så mycket ved inte finns ens i det skogrika Sverige att vedklyvning kan ersätta kärnklyvningen.

Dessutom är vedeldning inget att rekommendera de äldre människor som i dag fryser när pensionen inte räcker till elräkningen. Vedeldning kräver arbete, mycket och hårt arbete. Fråga mig - jag är gammal nog att minnas.

3 Lägre inomhustemperatur i rum där man inte vistas föreslår M. W.

Verkligheten, som jag beskrev i mitt förra inlägg, är att gamla människor redan tvingas övervintra i ett enda rum på grund av de elpriser som miljöpartiet tvingat i höjden genom skatter och politiskt beslutad elbrist.

Verkligheten är också att äldre människor vill ha varmt i bostaden, har rätt att kräva värme i bostaden och att god politik är att tillhandahålla denna värme utan oöverkomliga skatter.

3 "Släck lampan i rum där du inte vistas" föreslår M. W. som sparåtgärd.

Åtgärdens spareffekt är tveksam då en lampa inomhus till 95 procent fungerar som värmekälla.

Verkligheten är att vi faktiskt behöver betydligt mer belysning. Både inom och utomhus. Inomhus för att vi i detta land under den mörka årstiden behöver ljus för att må bra.

Har M. W. hört talas om ljusterapi?

Säkerhetsskäl

Verkligheten, den verkligt bistra, är att utomhus behöver gator, parker, gårdar och prång ökad belysning. Inte minst av säkerhetsskäl och inte minst för att kvinnor skall känna lite mer trygghet utomhus. I mitt och andra bostadsområden ökar både inom- och utomhusbelysningen nu kraftigt, ökad brottslighet motverkas med belysning som kräver el.

Av säkerhetsskäl släcker man inte lampor ens när man lämnar huset.

Miljöpartiet blundar för verkligheten och förordar mer mörker, ett mörker i vilket brottslingar kan finna skydd.

3 Pellets- och braskaminer förordar M. W. som alternativ till elvärmen.

Verkligheten finns redan hos kommunernas miljö- och byggnadsnämnder i form av klagomål från människor som blir sjuka av röken.

3 Inte med ett ord berör M. W. de sociala konsekvenserna av den energipolitik hon företräder.

Som sann fanatiker är "saken" för henne viktigare än konsekvenserna för enskilda människor.

3 Kärnkraften skall avvecklas anser M. W, miljöpartiet och en del företrädare för andra småpartier.

Verkligheten är att stängningen av en enda reaktor i Barsebäck direkt kostat runt sextusen miljoner kronor. Därtill kommer de subventioner för så kallade energibesparande åtgärder som utbetalats - till allt från braskaminer till vindkraftverk. Allt av skattemedel.

Därtill har genom åren runt femtontusen miljoner satsas på resultatlös forskning för att hitta "alternativ till kärnkraften". Fortfarande av skattemedel.

Borta i kostnader

En del projekt var så korkade att man som gammal skogsbrukare skämdes när odling av gräs och videbuskar att elda med sades kunna ersätta kärnkraften.

I dag, när statens budget presenterats med nedskärningar och allt frågar många människor vart alla pengar tagit vägen.

En del av svaret, Maria Wetterstrand, är att alltför mycket försvunnet i kostnaderna för den energipolitik som har miljöpartiet och för all del också centerpartiet som huvudarkitekter.

Utvecklingsbart

När jag var i Maria Wetterstrands ålder arbetade alla partier, utom kommunisterna, för att bygga ett folkhem.

Man var oense om hur detta folkhem skulle se ut men partierna var besjälade av att det skulle byggas modernt och utvecklingsbart.

Det krävde arbete, kunskap och omdöme, en kunskap som en del av dagens politiker är för bekväma att inhämta och ett omdöme de inte har.

Maria Wetterstrand är en god representant för dem som finner det bekvämare att riva än att bygga, lättare att förorda gårdagens lösningar än att söka morgondagens.

Lägg därtill förmågan att bortse från sociala och ekonomiska konsekvenser av alla lösryckta förslag så framstår hon som en god representant för miljöpartiet.

Lars Åkesson

Karlskrona

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.