1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Var finns visionerna för vården i Blekinge?

Nyheter • Publicerad 16 september 2010

Vi har med spänning väntat på landstingsmajoritetens utspel och visioner för kommande mandatperiod! Var är dom? Än så länge har vi bara uppfattat ett NEJ till något som ingen föreslagit och att minska ospecificerade klyftor.

I en debattartikel lyfter Socialdemokraterna fram förslag som vi i realiteten lanserade redan i maj. Som avslutning försöker man låtsas som om alliansregeringens miljardsatsning på minskade köer inte finns och att alla problem skall lösa sig om bara skatterna höjs! Vi tror att det går att göra mer än så med de resurser vi redan har utan att höja skatten för personalen i landstinget!

I stället för egna konkreta förslag på förbättringar försöker man bl.a. skrämma väljarna med något som ingen har föreslagit. Detta blir särskilt obegripligt när socialdemokrater i både Västra Götaland och i Gävleborg med entusiasm lägger ut hela sjukhus på entreprenad och aldrig, aldrig med ett enda ord talar om privatisering. Dom har nämligen klart för sig att ordet privatisering betyder att sälja sjukhus. Socialdemokrater i andra län kan skilja på entreprenad och privatisering. S i Blekinge har dessutom redan accepterat entreprenader genom att ta in hyrläkare från privata företag i både Karlshamn och Karlskrona. Det påhittade motståndet är alltså en ideologisk bluff och har bara lanserats för att det är enklare att gå till val på att säga nej till andras förslag än att producera egna! Var är de egna visionerna? Är en påhittad konflikt viktigare än patienternas behov?

Vad gäller köerna måste man fråga sig vad majoriteten haft för visioner de senaste fyra åren mer än ta emot pengarna från alliansens kömiljard. Dessa pengar har för övrigt använts till att korta köerna för bråckoperationer genom att just anlita en entreprenör. Det gick ju bra och det gjordes för att få del av kömiljarden och inte det faktum att patienter stod i oändliga köer. Annars hade man väl gjort insatserna långt tidigare. Dessutom ökar köerna igen för vissa diagnoser. Var finns idéerna från S?

Vi säger att vi skall halvera de garanterade maximala väntetiderna från sex till tre månader. S säger bara att patienter skall få vård inom rimlig tid. Vi säger att pensionärer inte skall betala patientavgift, S säger nej! Trots att vi vet att förslaget går jämt ut ekonomiskt men ger en betydligt högre livskvalité och mindre lidande för våra äldre.

Vi presenterade vårdlotsarna i maj! S säger nu att patienter skall få en enskild kontakt! Vi säger att patienter på akuten skall garanteras en maxtid för väntan. S säger att patienter skall få besked om beräknad väntetid. Allt Socialdemokraterna har gjort har inte varit dåligt, men var är de tydliga mätbara och konkreta visionerna för vården i Blekinge?

Vi vågar vara konkreta och ha tydliga visioner. Vi vet att tillsammans kan vi göra vården bättre och mer tillgänglig. Man kan för första gången rösta bort köerna. Vi har visionerna!

Alexander Wendt

Gruppledare (M)

Nina Edlund

Vice gruppledare (M)

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.