Vägen till en tryggare värld går genom FN
Den elfte september förändrades världen på många sätt.
Efter den första månadens lavinartade händelseförlopp är de viktigt med en stunds eftertanke. Kanske är det allra viktigaste i dag att trots alla tragedier försöka hitta en väg som för oss till en tryggare värld.
Vi måste gemensamt begrunda hur vi kan ta ansvar för att en sådan värld kommer till stånd.
Inom Svenska FN-förbundet anser vi att det bara finns en väg. Denna väg går genom FN, den enda legitima organisation som kan och bör axla detta ansvar.
FN har idag, på själva FN-dagen år 2001, mer än någonsin den status och effektivitet och det politiska stöd som gör ett sådant ställningstagande fullt rimligt.
Behöver FN
FN är inte längre förlamat av det kalla kriget. USA som ofta visat ett öppet motstånd mot FN har nu radikalt svängt i sin attityd till världsorganisationen. USA, liksom Sverige och andra länder, behöver FN. Den senaste månadens händelser har visat att vi alla är sårbara.
FN har också förmånen att ha en effektiv och engagerad generalsekreterare - Kofi Annan. Att han och organisationen tilldelades Nobels fredspris är ett viktigt bevis på den status och trovärdighet som FN och Kofi Annan åtnjuter idag.
Möjligheternas väg
Låt oss ta några trevande steg på FN:s väg, på möjligheternas väg, för att se vart den kan leda oss.
Det första steget på denna väg är att säkerhetsrådet tar en ledande roll i fredsarbetet. Det får inte bli ett scenario som bygger på att USA gör vad de vill och efteråt ställer FN inför ett faktum som kan leda till splittringar i världssamfundet.
Det andra steget är att den tillsatta FN-kommittén skyndar på arbetet med att utforma en ramkonvention om terrorism.
Det tredje steget är att det under FN:s befäl bildas en permanent militär anti-terroriststyrka för fredsframtvingande åtgärder enligt kapitel sju i FN-stadgan.
Halvera fattigdomen
Det fjärde steget är att USA och andra rika länder på ett konstruktivt sätt erkänner värdet av internationellt samarbete genom FN och inte sätter egna kortsiktiga intressen mot multilateralt samarbete och internationella konventioner.
Hur detta ska gå till finns uttryckt i FN:s Millenniedeklaration. Här har FN och dess 189 medlemsstater enhälligt satt upp målet att halvera världens fattigdom till år 2015. De rika länderna måste engagera sig kraftfullt för att världen skall uppnå det målet. Det är inte viktigt enbart för FN utan också för att de rika länderna skall få respekt för sina insatser mot fattigdomen.
Att Europa och USA aktivt engagerar sig i kampen mot fattigdom minskar förutsättningarna för populistiska ledare och diktatorer använder Europa och USA som en inrikespolitisk slagpåse. Även om det inte är rimligt att direkt sammankoppla terrordåden i USA med fattigdomen i världen, så är misär och elände en farlig grogrund för extremism. Det är ett faktum som inte får förnekas.
Fler vill påverka
FN-stadgan börjar med orden "Vi, de förenade nationernas folk". De senaste årtiondena har tydligt visat att frivilligorganisationer, spontana nätverk, universitet - det som brukar kallas det civila samhället - allt oftare, allt mer och allt bättre kan och vill påverka världens framtid.
Det var det civila samhället som drev fram ett totalförbud av produktion och användning av personminor - en fråga som Svenska FN-förbundet och dess medlemsorganisationer drivit och som vi kommer att arbeta vidare med under de närmaste åren. Det civila samhället har också drivit frågan om en internationell brottsmålsdomstol, som idag i det närmaste är en verklighet.
Intresset ökar
I Svenska FN-förbundet ser vi hur intresset för FN och de globala frågorna växer. Ett generationsskifte håller på att ske. Allt fler unga engagerar sig aktivt i FN-rörelsen. Det ger oss hopp för framtiden. Men det ställer också höga krav på oss och beslutsfattare inom stat och näringsliv. Ja, det kräver radikalt nytänkande, att vi hittar helt nya former för beslutsfattande, nya former för demokrati och aktivt deltagande.
Detta är en av de främsta arbetsuppgifterna som vi ser framför oss i det Svenska FN-förbundet. För det är bara med stöd av en massiv folklig mobilisering över hela världen som FN har möjligheten att ge uttryck för vår universella strävan efter fred, samarbete och utveckling.
Aleksander Gabelic
Ordförande Svenska FN-förbundet