1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Unikt samarbete inlett

Nyheter • Publicerad 3 september 2001
Gör gemensam sak. Sju kommuner satsar gemensamt för att stärka region Skåne Nordost.
Gör gemensam sak. Sju kommuner satsar gemensamt för att stärka region Skåne Nordost.Foto: 

Ett unikt samarbete mellan våra sju kommuner ska lyfta fram Skåne Nordost som en attraktiv region för boende och företagande.

Var för sig har Bromölla, Osby, Östra Göinge, Kristianstad, Hässleholm, Perstorp och Hörby under många år satsat på marknadsföring för att flytta fram sina positioner. Ett etablerat samarbete pågår också mellan kommunerna - något som i många avseenden varit framgångsrikt.

Det står dock klart att dessa insatser inte är tillräckliga. Trots höga ambitioner och goda argument accelererar den regionala snedfördelningen i Skåne med en betydligt högre tillväxt i sydvästra Skåne. Region Skånes ansvar för den regionala utvecklingen har hittills inte lett till ökad balans i Skåne.

Förstärkt samarbete

För att vända utvecklingen har vi beslutat om ett kraftigt förstärkt samarbete över kommungränserna. Vi går från konkurrens till samarbete och tänker och agerar i helhetsbegreppet Skåne Nordost. Samarbetet går betydligt längre än det nuvarande samverkansarbetet.

Genom samarbetet i Skåne Nordost skapas ett befolkningsunderlag på cirka 200 000 invånare, en vidgad bostads- och arbetsmarknad och ett mycket differentierat näringsliv.

Kommunfullmäktige i alla våra sju kommuner har slagit fast en gemensam strategi för att uppnå "en positiv befolkningsutveckling genom att befästa, utveckla och presentera en attraktiv miljö för boende, besökande och företagande".

För att nå positiva resultat krävs ett långsiktigt åtagande som lika mycket handlar om samhällsutveckling och samarbete som om marknadsföring.

Vi har valt att arbeta i två steg:

I det första steget genomförs konkreta förbättringar av den service vi levererar till medborgare och företag.

I det andra steget genomförs en långsiktig och uthållig marknadsföring av Skåne Nordost.

Politisk vilja finns

Att det finns politisk vilja till samarbete framgår inte minst av att kommunfullmäktige i alla de sju kommunerna beslutat att avsätta 25 kronor per invånare och år under 2001-2005.

Våra sju kommuner har enats om att utarbeta konkreta handlingsplaner för att lyfta fram Skåne Nordost. Det handlar till exempel om förslag på hur VDN-märkt samhällsservice kan skapas, hur den höga livskvaliteten ska förbättras ytterligare, hur den kommunala demokratin ska förstärkas och hur kompetensutveckling ska främjas.

Genom det här initiativet ska vi öka Skåne Nordosts inflytande över utvecklingen i Skåne. Den livskvalitet, trygghet, varierat boende och företagartradition som finns här måste tas tillvara som en tillgång för hela Skåne. Kreativt arbete och företagande ska kunna kombineras med hög livskvalitet.

Viktigt för balansen

För balansen i Skåne är det viktigt att vi lyckas. Vi räknar med ett starkt stöd från Region Skåne inte minst utifrån målsättningen i Utvecklingsprogrammet om att alla delar av Skåne ska stimuleras i sin utveckling.

Ta tillvara starka sidor

Att ta tillvara även Skåne Nordosts starka sidor är nödvändigt för att skapa ett attraktivt och konkurrenskraftigt Skåne sett ur regionalt, nationellt och internationellt perspektiv.

Christer Adelsbo, Bromölla kommun

Bengt Andersson, Hässleholms kommun

Arnold Andréasson, Perstorps kommun

Tommy Johansson, Ö Göinge kommun

Bo Kristiansson, Kristianstads kommun

Kjell-Åke Persson, Hörby kommun

Anders Pettersson, Osby kommun

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.