1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Underfinansierad budget drabbar kommuner och landsting

De rödgrönas valmanifest innebär stora kostnader för kommuner och landsting och riskerar därmed att leda till skattehöjningar. Framför allt handlar det om förslagen som rör de äldre.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Det är vänsterpartiernas förslag om hemtjänst som är mest underfinansierade av äldreförslagen. Förutom att förslagen är underfinansierade så är de också förknippade med en rad andra problem, t.ex. fördelningspolitiskt (maxtaxa gynnar rika mest) och behovsprincipen (man frångår principen att de som har behov ska få hjälp till förmån för breda subventioner).

Hemtjänstförslagen kommer också att leda till en betydande ökning av efterfrågan på äldreomsorg, vilket ställer krav på ökad personalförsörjning.

Viktigt är också att komma ihåg att vänsterpartierna vill ta bort LOV och den valfrihet som ger äldre möjlighet att välja mellan olika utförare.

Centerpartiet har räknat på vad underfinansieringen kommer att innebära för kommunerna år 2011. Eftersom det finns betydande oklarheter kring många förslag i oppositionens valmanifest, har vi räknat med effekterna av några stora reformer där oppositionen tydligt vill positionera sig.

Inom äldreomsorgen handlar det om att de som är 75+ ska få hemtjänsttimmar utan biståndsbedömning och om förslaget om "fria timmar" i äldreomsorgen. Totalt bedöms att det rör sig om en underfinansiering på ca nio miljarder kronor nästa år - lågt räknat.

Inom utbildningsområdet handlar det i allt väsentligt om personaltäthet och kompetens i förskolan, som är underfinansierat med närmare två miljarder kronor 2011.

Vänsterpartiernas statsbidrag till kommunerna räcker inte på långt när för att finansiera ovanstående reformer.

För Blekinges kommuner skulle vänsterpartiernas valmanifest innebära ökade kostnader med över 126 miljoner kronor och för landstinget en kostnadsökning på över 54 miljoner kronor. Uppdelat per kommun blir kostnadsökningen; Karlshamn 25,6 mkr Karlskrona 52,2 mkr Olofström 10,9 mkr Ronneby 23,6 mkr Sölvesborg 14 mkr

Kommunerna kommer att behöva höja skatterna för att finansiera oppositionens bidragslinje. Vänsterpartiernas reformer sker alltså med andras pengar. Vi känner igen det som klassisk vänsterpolitik.

Magnus Larsson (C)

Riksdagskandidat Torhamn

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.