Tyskland tvingas till reformer
Tyskland har en sjunkande ekonomisk tillväxt, investeringskvoten är låg.
Staten och kommuner och delstater, främst de i Östtyskland, har höga skulder.
I mars var 4,7 miljoner tyskar arbetslösa. En konjunkturförändring på världsmarknaden dröjer. Moderniseringen av Östtyskland samt finansieringen av östtyska socialförsäkringar kostade mycket mera än man hade räknat med.
Tyskland har därför överskridit Maastrichtkriterierna för statskulder. De flesta regeringsreformer kan blockeras genom CDU/CSU-majoriteten i förbundsrådet. Därför är samarbete nödvändigt.
Grundläggande skydd
Den gamla socialstaten var främst en skapelse av CDU, SPD: s motståndare, men den försvaras i dag mest av traditionalisterna i SPD och fackföreningarna.
Regering och opposition är eniga om att det nya socialförsäkringssystemet måste ge ett grundläggande skydd genom obligatoriska försäkringar och att lagen om anställningsskydd avskaffas för små företag med högst fem anställda.
Dessutom är en reform av arbetsrätten och skattesystemet nödvändig.
Fackföreningarna fruktar att en kompromiss mellan regering och opposition sker på löntagarnas bekostnad. Arbetskonflikter är möjliga innan reformerna kan genomföras.
Grupper gynnas
Hälsovården kostar tio procent av BIP. Sjukkassorna är organiserade efter en 1880-talsmodell i stora allmänna kassor och företagskassor, som är obligatoriska, samt privata kassor.
Höginkomsttagare kan lämna den obligatoriska kassan och försäkra sig privat till en lägre kostnad.
Tjänstemän i statlig och kommunal tjänst betalar inga socialavgifter och försäkras genom arbetsgivaren.
Systemet gynnar vissa grupper. Hälsovårdsministern Ulla Schmidt vill därför förändra systemet, bland annat skall rika kassor betala avgifter till fattiga kassor.
Vissa förmåner som betalas av sjukförsäkringen som glasögon, kan inte längre vara helt gratis. Kurortsvistelser och, jämfört med svenska förhållanden, billiga tandproteser måste bli dyrare för patienterna. Även egenandelen för medicin, som är mycket lägre än i Sverige, måste höjas.
Avskaffa orättvisor
I framtiden skall läkare- och tandläkarekostnaderna bara vara helt gratis för barn, låginkomsttagare och kronisk sjuka. Alla andra måste betala en avgift på troligen tio euro. Sjukhusvistelser som efter operationer är sju till fjorton dagar måste bli kortare.
Pengarna från sjukkassorna fördelas till läkarna enligt den mäktiga läkarorganisationens honorartaxa. Den gynnar specialistläkare och missgynnar allmänpraktiker och husläkare.
Reformen skall avskaffa orättvisorna. Dyra maskiner skall bara finnas på sjukhus och i läkarcentraler. Husläkaren skall förhindra onödiga ingrep och undersökningar. Läkareorganisationen skall förlora honoraransvaret.
Höjd pensionsålder
Pensionsreformen som genomfördes under sista mandatperioden i samarbete med oppositionen skall förenklas.
Även tjänstemän i kommunal och statlig tjänst skall betala socialavgifter till pensionen. Pensionsåldern skall höjas från 63 eller 65 år till 65 eller 67 år.
Vårdförsäkringen som infördes 1995 och som årligen betalar vården för 1,7 miljoner människor, mest äldre, har ännu inga större finansieringsproblem.
Socialavgifterna som för arbetsgivare för närvarande är 42 procent skall sänkas genom dessa reformer med minst fem procent.
Vill undvika skulder
Arbetslöshetsersättning skall i framtiden för tyskar under 55 år bara betalas ut i 12 månader och för tyskar över 55 i 18 månader. Därefter betalas ett bidrag som är lika högt som socialhjälpen.
Dessutom lämnar staten 15 miljarder euro till kommunerna för investeringar och saneringen av äldre bostadsområden.
Allt detta bekräftade i förbundskansler Gerhard Schröders i sitt tal i förbundsdagen den 14 mars.
Han fastslog även att en skuldsättning som överskrider Maastrichtkriterierna skall undvikas.
Tysklands nettobidrag till EU på sju miljarder euro årligen skall inte sänkas.
Uppmanar till protest
Oppositionen erbjöd hjälp till en nationell kraftansträngning, men krävde större förändringar på arbetsmarknaden och kompromisser i vissa frågor.
För närvarande är opinionssiffrorna för SPD 27 procent och för CDU/CSU 52 procent.
Minst populära är sjukreformen och reformen av arbetslöshetsersättningen.
Fackföreningarna har uppmanat sina anhängare till demonstrationer och protester.
Skatteinkomster
Det första beviset för hur samarbetsvillig oppositionen är, blir förhandlingarna om en reducering av skatteförmåner. Lagen som antas i förbundsdagen behöver ett godkännande av förbundsrådet.
Den ger år 2004 skatteinkomster på 10,7 miljoner euro till stat, delstater och kommuner.
Gisela Berglund
Ronneby