1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tveksam placering av nybygge

Nyheter • Publicerad 1 september 2006

Under sommaren har HSB Sydost presenterat sitt intresse för att bygga bostadsrätter på Snäckebacksskolans personalparkering, alldeles i kanten av Snäckebacken.

Detta intresse av att satsa på nybyggnation i Ronneby är utan tvekan positivt och Ronneby Hembygdsförening har inga intressen av att hindra HSB från att bygga hus i Ronneby.

Vad vi däremot är starkt tveksamma till är naturligtvis själva placeringen.

Eftersom det bara finns ett par riktigt stadsnära parkområden i Ronneby, Rådhusparken och Snäckebacken, måste vi slå vakt om dessa och inte avskärma dem genom impulsiva och provocerande byggen.

Rådhusparken har under det senaste året fått en ny granne genom nybygget i kvarteret Frida, men i det fallet handlar det om att fylla ett hål i stadsbilden efter 1960-talets rivningsvåg.

Snäckebacken har däremot skonats från avskärmning genom nybyggnation genom åren, med undantag för snabbmatstället "Kajsa-Lisas" intill järnvägen. På samma tomt låg dock tidigare stadens badhus, vilket revs när simhallen övertog dess roll. Ytterligare ett par byggnader har tidigare legat utefter ån, men även dessa är rivna sedan länge.

Som park var Snäckebacken omtalad redan för ungefär 200 år sedan, och var häradshövding Lindbloms privata parkanläggning.

Allmänheten hade då tillträde till den vackra och välansade parken endast på söndagarna. Ett flertal paviljongbyggnader, en dansbana, en friluftsteater och en kaffestuga har genom åren legat inom området.

Mot bakgrund av Snäckebackens historia och funktion som park och friluftsområde i centrum anser vi det vara olyckligt att nagga parkområdet i kanten, inte minst eftersom det planerade bygget skärmar av flera av tillfartsvägarna.

Ett ensamt flervåningshus på den tänkta tomten skulle sannolikt upplevas som märkligt placerat och säkerligen inbjuda till förslag om ytterligare byggnation längs berget i bakkanten av dagens stora parkeringsplats eller på planen upp mot Snäckebacksskolan.

Vårt förslag är förstås att man tittar på alternativa placeringar för huset. Om man av någon anledning till varje pris måste bygga i anslutning till Snäckebacken skulle en placering i direkt anslutning till restaurangbyggnaden vara bättre.

Berget och parken skulle troligen inte upplevas som avskärmade på samma sätt. Dessutom finns här, och har alltid funnits, bebyggelse i någon form.

Andra alternativa placeringar av ett flervåningshus i centrala Ronneby:

- En del av kvarteret Ernst (mellan Försäkringskassan och ån) skulle kunna rymma ett flervåningshus med parkeringsplatser i källaren.

- Parkeringsplatsen tillhörande gamla läkarstationen.

- Övre delen av "Domusparkeringen", som i dag ligger som ett stort öppet sår vid infarten till Ronneby norrifrån.

- Långtidsparkeringen i "Kilen" omedelbart efter järnvägs-övergången, intill Snickeri & Trä. Efter att den nya järnvägsövergången vid Fredriksbergsskolan färdigställts kommer ändå ingen trafik att gå på den här delen av Fridhemsvägen och parkeringen hamnar då i skymundan.

Att bygga här skulle dessutom kunna ses som startskottet för den bostadsbebyggelse i området som kommunen planerat för under många år.

- Grusplanen som numera endast används som återvinningsstation i kolossalformat på Karlskronavägen direkt efter stationsområdets parkeringsplats.

- Baksidan av stadsbiblioteket.

Säkerligen har skarpa kommunala hjärnor redan funderat över dessa placeringar, men det skadar ändå inte att de föreslås som alternativ i den här diskussionen.

Gemensamt för dessa alternativa platser är att de utgör sår i stadsbilden efter tidigare bebyggelse eller verksamheter och nu endast fungerar som parkeringsplatser och liknande.

Risken är stor att man från kommunalt håll bugande och bockande välkomnar HSB att bygga där det behagar dem för att inte ett tillfälle till extern satsning i Ronneby ska gå om intet.

En sådan hantering av ärendet skulle inte bara vara provocerande, utan även tyda på okunskap, förbehållslös undfallenhet gentemot HSB och oförmåga att ta hänsyn till de natur- och kulturvärden som faktiskt finns kvar i centrala Ronneby.

Den grupp människor som uttryckt sitt ogillande i den kommunala åsiktsinsamlingen har framförallt riktat sin kritik mot att bygget skulle ske i Snäckebacken.

Den positivt inställda gruppen var huvudsakligen positiv till just det faktum att det skulle byggas nya lägenheter och inte till det skulle ske i Snäckebacken.

Om man vill tillmötesgå opinionen i denna fråga låter man alltså HSB bygga, fast inte i Snäckebacken.

Magnus Fast

Björn O. Svensson

Ronneby Hembygdsförening

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.