1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tala om vad du vill, Nils Ingmar

Nyheter • Publicerad 8 juni 2004

Svar på Nils Ingmar Thorells insändare (BLT 2 juni).

n Ja du Nils Ingmar Thorell - du skriver i en insändare att du vill slopa EU:s jordbrukspolitik för att den slukar 45 procent av EU:s budget.

Ändrade subventioner

Det är riktigt att det är endast 45 procent av budgeten som subventionerar konsumenternas mat samt medel som utgår i form av miljöstöd- och landskapsvårdande åtgärder för att du skall få uppleva det svenska öppna landskapet, mot att det tidigare har varit 85 pocent av EU-budgeten som har gått åt till matsubventioner.

Det är i huvudsak dessa insatser som ingår i EU:s jordbrukspolitik.

Sedan kan jag hålla med dig om att exportbidragen som ingår i CAP-systemet på sikt behöver minskas. Så sker också vid varje WTO- förhandling där USA är tongivande. Om någon ger exportbidrag och exportkrediter så är det verkligen USA.

Nils Ingmar, du har väl inte glömt att de svenska matpriserna redan första året efter EU-inträdet sjönk med 30 miljarder kronor, vilket är sex miljarder mer än vad den svenska EU-avgiften motsvarade.

EU garant för likställdhet

Med den inställning som socialdemokratin och genom tiderna folkpartiet haft till det svenska lantbruket skulle vi inte haft mycket kvar av svenska livsmedel och öppet landskap om inte vi haft EU som garant för något så när likställdhet med övriga Europa.

Det kan vara värt att notera att Sverige nu endast har en självförsörjningsgrad på 57 procent för nötkött, 80 procent för griskött, 70 procent för fågel, resten är importerat!

Vad beror detta på om inte en dålig lönsamhet, mycket beroende på att de svenska konsumenterna inte vill betala den merkostnad som blir följden av vår antibiotika- och salmonellafria mat och de strängare djur- och miljölagar vi lever och producerar under.

Svältande människor

Tala om i klartext vad du vill! Jag kan inte uppfatta din insändare på annat vis än att du vill lägga ner det svenska jordbruket och importera mat från "fattiga bönder i andra länder".

Är det inte från dessa fattiga länder som vi dagligen matas med TV-bilder med svältande människor, som så väl behöver maten själva.

Är det så folkpartiets Sverige skall se ut?

Knut Svensson (c)

Norra Bygget

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.