1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sveket mot småföretagarna

Nyheter • Publicerad 5 januari 2007
Foto: HANS G FRIBERG / arkiv Ställer krav. Thomas Östros, numera vice ordförande i näringsutskottet, vill ställa hårdare krav på regeringen. Inte minst då för att motverka ett försämrat företagsklimat.
Foto: HANS G FRIBERG / arkiv Ställer krav. Thomas Östros, numera vice ordförande i näringsutskottet, vill ställa hårdare krav på regeringen. Inte minst då för att motverka ett försämrat företagsklimat.Foto: 

Det går bra för Sverige. Antalet jobb ökade kraftigt förra året och det mesta tyder på att högkonjunkturen fortsätter även i år.

Enligt flera bedömare kommer 170 000 nya jobb att skapas under 2006 och 2007. Det är mycket glädjande, men svensk konkurrenskraft och därmed även den positiva jobbutvecklingen riskeras nu av regeringens politik.

En färsk rapport från Riksdagens utredningstjänst, RUT, visar dessutom att det är småföretagen som drabbas hårdast. Det rimmar illa med det borgerliga valbudskapet.

Den borgerliga regeringen valdes bland annat på löftet om att det skulle bli billigare att anställa.

Landets småföretagare förväntade sig därför en rejäl sänkning av arbetsgivaravgiften vid årsskiftet.

I stället blev det en kraftig höjning för de minsta företagarna samtidigt som den utlovade arbetsgivaravgiftssänkningen för vissa tjänsteföretag sköts på en osäker framtid.

Det är ett stort svek mot landets småföretagare.

För företagare med två till tre anställda blir det en arbetsgivaravgiftshöjning på 37 000 kronor om året.

Till och med när hänsyn tas till regeringens skattelättnader för fåmansföretagen förlorar småföretagarna, enligt RUT:s beräkningar, omkring 25 000 kronor årligen på regeringens politik.

För att få en rättvisande bild av regeringens näringspolitik måste hänsyn också tas till att anslagen till export- och investeringsfrämjande i det närmaste halveras.

Därmed måste Exportrådet och Invest in Sweden Agency kraftigt skära ned i sin verksamhet, säga upp personal och minska sin närvaro utomlands och i Sverige.

Utbyggnaden av de viktiga regionala exportrådgivarna, som med sin närvaro ute i länen nått tusentals småföretagare med kostnadsfri exportrådgivning, hotas och succéutbildningen av exportsäljare, där unga akademiker fått spetsutbildning i exportsäljande för att sedan få provanställning på ett företag, har inte längre någon finansiering.

Socialdemokraterna föreslår i stället satsningar på exportfrämjandet.

Svenska små- och medelstora företag har nämligen stora möjligheter att sälja sina varor och tjänster på snabbt växande marknader kring Östersjön, i Kina och Indien och rader av andra regioner, om de får professionell rådgivning och stöd.

Från och med årsskiftet avslutade regeringen också satsningen på forskning och utveckling i små och medelstora företag, Forska&Väx.

För att kunna driva programmet vidare på sparlåga kräver regeringen att pengar tas från annan viktig företagsnära forskning. Till exempel inom bio- och miljötekniksektorerna.

De försämringar av företagsklimatet som genomfördes i och med årsskiftet är mycket olyckliga.

Det är nu upp till regeringen att visa hur högre arbetsgivaravgifter för småföretag, en sämre marknadsföring av Sverige, en minskad svensk närvaro på utländska marknader och kraftiga nedskärningar i de små och medelstora företagens forskning och utveckling ska kunna leda till fler företag och nya jobb.

Thomas Östros

vice ordförande

näringsutskottet

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.