1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sölvesborg behöver en äldreombudsman

Nyheter • Publicerad 17 september 2010

År 2007 motionerade Folkpartiet Liberalerna i Sölvesborg om att införa en äldreombudsman och äldrepedagog. Hälften av motionen föll i god jord då den S-ledda majoriteten i Sölvesborg ställde sig positiv till en äldrepedagog, men samtidigt avslog motionen i den del som berörde att inrätta en tjänst av en äldreombudsman.

Detta tycker vi i folkpartiet är ett misstag. Vi anser att det måste finnas en person som tar tillvara de äldres rättigheter och för deras talan. Många äldre lever i?dag långt från sina anhöriga. Att då ensam hålla kontakten med berörda myndigheter inom vård- och omsorgsapparaten kan därför bli övermäktigt för en gammal person.

Det är inte lätt för utomstående att veta vem man skall vända sig till när man har synpunkter, klagomål eller frågor i olika ärenden. Hos myndigheter eller företag som har mycket kontakt med allmänheten är det vanligt att det finns ombudsmän som kan hjälpa till att föra talan i olika frågor. Det kan vara konsumentombudsman, pressombudsman, tv-ombudsman etc.

I takt med att de äldre blir allt fler tycker Folkpartiet att denna angelägenhet brådskar. För att stödja de äldre i sina kontakter med kommunens tjänstemän tänker därför Folkpartiet i Sölvesborg verka för att inrätta en äldreombudsman i kommunen.

Lars Lamberg

Gruppledare Folkpartiet liberalerna Sölvesborg

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.