1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Smutskastning i försvarsdebatten

Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Likt trollkarlar på cirkus försöker Moderata företrädare blanda bort korten i försvarspolitiken. I?stället för att fokusera på sin egen djupa interna splittring om Nato inom regeringen, som i sig är anmärkningsvärd, har de Moderata partistrategerna sjösatt en smutskastningskampanj som i sak gått ut på att sprida falska uppgifter om vår försvarspolitik. Ena dagen har landets försvarsminister och lokala Moderata företrädare påstått att vårt förslag om besparingar på 2 miljarder skulle vara 24 miljarder, nästa dag 22, för att sedan ändra sig till 8.

Försvarsministern vill dölja det faktum att han själv så sent som i april tillsatt en utredning för att göra egna besparingar på just 2 miljarder. Samtidigt har regeringen och försvarsminister Sten Tolgfors duckat för sitt ansvar att planera för en långsiktigt hållbar försvarsmakt.

På sin blogg skriver försvarsministern att Kallinge F17 inte är nedläggningshotat. Men i Försvarsmaktens underlag för inriktningspropositionen (2009-01-30), vilken är en öppen källa, kan man läsa alla förändringar i grundorganisationen. På sidan 68 under rubriken arméförband står det att det finns behov av fyra plattformar jämfört med dagens fem. Det står också att ett mindre verksamhetsställe i armén föreslås omlokaliseras i en större befintlig organisation. Under flygvapenförband på sidan 69 står det vidare att en av dagens utbildningsplattformar föreslås avvecklas med början 2012. Men Tolgfors duckar för verkligheten och fortsätter sina ohederliga påhopp – anfall är bästa försvar verkar vara hans instruktion från det Moderata partihögkvarteret.

Engblom och Tolgfors talar desto tystare om de egna problemen i regeringen i försvarsfrågorna, inte minst synen på hotbild, resurstilldelning och Sveriges militära alliansfrihet. Om dessa frågor har gräl mellan centrala borgerliga ministrar förts offentligt. Vid en utfrågning på Marinmuséet sa Engblom för en kort tid sedan att hon ville se en svensk folkomröstning om ett svenskt Nato-medlemskap.

Vi rödgröna står tydligt för att Sverige ska vara militärt alliansfritt. Det är ett avgörande besked för försvarets framtid som den sittande regeringen inte kan enas kring. Så som moderata företrädare, både på riksplanet i egenskap av försvarsminister Sten Tolgfors och på lokalplanet Annicka Engblom, har hanterat försvarsfrågorna i valdebatten är oprofessionellt och djupt beklagligt.

Samförstånd över blockgränserna är en förutsättning för stabilitet över tid i försvarsfrågorna. Mona Sahlin har tidigare under mandatperioden sträckt ut handen till regeringen Reinfeldt för breda samtal om säkerhets- och försvarspolitiken, men regeringen har nonchalerat detta.Det räcker nu. Det får vara slut på lögner, påhopp, och oklara besked.

Sveriges försvar är inte en lekstuga, det är av yttersta vikt att försvarsfrågorna diskuteras i seriösa ordalag i?stället för att användas som murbräcka i en valrörelse för att försöka klamra sig fast vid regeringsmakten.

Anders Karlsson (s)

Ordförande riksdagens försvarsutskott

Peter Jeppsson (s)

Ledamot riksdagens försvarsutskott

Björn von Sydow (s)

Fd talman och försvarsminister

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.