Sluta trona på gamla minnen
Det största problemet i svensk ekonomi är den akuta arbetsgivarbristen. Vi behöver fler företagare och dessa måste stimuleras att investera och nyanställa.
Sverige kommer inte att klara framtidens utmaningar med över en miljon vuxna människor utanför arbetsmarknaden.
Den socialdemokratiska regeringen har under flera år försökt framhålla Sverige som en ekonomisk förebild för andra europeiska länder.
Om så var fallet skulle alla de nya EU-länderna, som genom kommunismens fall fick en unik möjlighet att bygga upp sina regelverk från grunden, försökt kopiera Sverige. Men så har inte skett.
I stället har de bland annat satsat på låga och platta skatter. I många fall ligger de högsta inkomstskattesatserna i dessa länder på omkring 30 procent. Det är också dessa länder som har den absolut högsta tillväxten i Europa.
Sveriges ekonomiska utveckling är inte något att yvas över om vi till exempel jämför oss med våra baltiska grannländer.
Framtidens välfärd kommer att skapas av framtidens entreprenörer.
Därför är det oroande att alltför få väljer att satsa på en karriär som företagare i Sverige. Medan andelen företagare har ökat kraftigt i Europa under de senaste tio åren har utvecklingen gått åt motsatt håll i Sverige.
Endast ett av våra 50 största företag har skapats efter 1970. Dagens tillväxt bygger i hög utsträckning på företag som startades innan första världskriget.
Det är hög tid att vi börjar bygga för framtiden nu och inte fortsätta att försöka intala oss att vår ekonomi utgör framgångsmodellen som alla andra sneglar på. Det är alltid lättare att kunna börja från början i stället för att ändra i ett existerande system.
Det finns exempel på länder som lyckats. Irland var ett av Europas fattigaste länder under 80-talet.
Med gemensamma krafter från både fackföreningar, politiker och företagare lyckades de vända utvecklingen. Skatterna sänktes radikalt och regelverket reformerades.
Irland är nu det enda av de gamla EU-länderna som någorlunda kan följa med de baltiska tigrarna i BNP-tillväxt.
Sverige kan gå samma väg. Men då behöver vi fler företagare. Knappast någon startar företag eller anställer för att inflationen är låg eller för att statsbudgeten visar överskott.
Politikernas fokus behöver därför flyttas från makro- till mikrofrågorna.
Matematiken är enkel. Avkastningen på företagande måste öka och riskerna minska.
Med sänkta skatter kan fler företagare lyckas och därmed inspirera ännu fler till att bli entreprenörer. Några av dessa kan skapa framtidens storföretag om förutsättningarna är de rätta.
Dagens arbetsgivarbrist i Sverige beror dessutom till stor del på arbetsgivaransvaret. Riskerna vid rekryteringar är alltför stora.
Att anställa någon som blir sjuk eller som inte kommer överens med resten av personalen kan stjälpa hela verksamheten. Genom att minska dessa risker kommer betydligt fler att vilja växa.
Vi har ett gemensamt ansvar för att lägga grunden för framtidens välstånd.
Sverige måste bli en förebild för företagandet i Europa. Om 15 år kan det vara den svenska och inte den irländska omvandlingen som Europas länder tittar med avundsjuka på. Men då måste vi sluta trona på minnet av fornstora dagar och i stället börja framtidsarbetet nu.
Gunvor Engström
vd i Företagarna