1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sluta med revirpinkande och politiskt käbbel

Nyheter • Publicerad 20 januari 2006

Läste med intresse debattinlägget "Ett styrkebälte i sydost" (BLT den 18 januari) från några landstingspolitiker i sydostlänen.

De är på rätt väg - men alldeles för försiktiga.

Spänn bågen - utmana och förändra!

För det första måste organisation och ansvarsfrågor för förändringsarbetet mot ett styrkebälte i sydost klarläggas och tydliggöras för alla.

Blygsamma framsteg

Behöver vi 10-15 kommuner?

Behöver vi tre län?

Behöver vi tre landsting?

Det räcker med en organisation. Sedan kan den kallas region eller kommun eller vad som helst. En effektivisering av administration och byråkrati är nödvändig.

Allt för stora resurser offras i dag på onödig byråkrati inom kommuner, länsstyrelser och landsting. Vilka samarbetsmål har egentligen uppnåtts?

I inlägget presenteras samarbetsframsteg inom järnvägs- och högskoleområdet.

Blygsamma framsteg som ännu inte är förverkligade - men tanken är helt rätt. Men prioriteringen på ålderdomliga järnvägsspår kan ifrågasättas.

Regionen behöver vägar av hög standard. Man blir förtvivlad när pengarna till E 22 i länet stjäls och läggs på en bilfabrik i västsverige som troligen läggs ner inom några år.

Lämplig förändring

Staten lägger 3,8 miljarder kronor på ett sju månaders trängselskatteförsök i Stockholm-men satsar inte ens hälften på en rejäl och varaktig upprustning av E22 och tvärleder i regionen.

Vad gör våra politiker för att ändra detta?

Upprusta gärna järnvägsteknik från 1800-talet med nya motorer (Blekinge kustbana) - men energikällan är densamma - kol. Men glöm inte vägarna.

Satsa först - vinn sedan

I inlägget framhålls de härliga boendemiljöer som regionen kan erbjuda. Helt riktigt - men varför marknadsförs och genomförs inte detta?

Om regionen erbjuder bra sjö- och havsnära boende, goda kommunikationer på vägar, i luften, till sjöss, järnvägar, bredbandsteknik-då kommer företagen och jobben.

Självklart måste även utbildning på grundskole- och gymnasienivå liksom sjukvård av hög standard ingå i paketet.

Mycket finns - men kan effektiviseras och förbättras genom samarbete. Inom allt företagande gäller först satsa - sedan ta hem vinsterna.

Detsamma gäller regional utveckling-om man inte vågar ta risker och beslut - då kommer heller inte någon positiv utveckling. Politik är väl inte bara att stå med mössan i hand hos Persons ministrar och hoppas på utdelning?

Förverkliga samverkan

Någon har sagt att politik är att vilja - men vill verkligen våra politiker?

Samarbeta över parti-, kom-mun-, läns- och landstingsgränser. Sluta med revirpinkande och politiskt käbbel.

Bilda ett organ vars uppgift är att inom fem år förverkliga en samverkan värd namnet i sydost!

Björn Gidö

Hällevik

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.