1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Skydda skogens naturvärden

Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Utgången i stundande riksdagsval kommer att ha stor betydelse för den svenska skogen. Den skogspolitik som Alliansregeringen fört under mandatperioden har betytt stora försämringar för naturvården och tillståndet i skogen, och alliansens uttalanden tyder på att de även i fortsättningen kommer att tillgodose ägandeintressen på bekostnad av naturen.

Skydda Skogen och andra miljöorganisationer menar att sittande regering gjort att miljöpolitiken i många viktiga frågor backat för första gången i historien, medan skogsindustrins krav har uppfyllts ett efter ett. Alliansen har bland annat genomfört kraftiga nedskärningar av anslagen till områdesskydd, luckrat upp skogsvårdslagen, öppnat för införande av miljövidrigt intensivskogsbruk, stubbrytning, och så vidare.

Inför valet lovar nu jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och miljöminister Andreas Carlgren (C) att i stort sett upphöra med det formella skyddet av skog, och de säger dessutom nej till myndigheternas förslag på ett nytt arealmål för de kommande tio åren. Vi anser att Centerpartiet driver en miljöfientlig politik, och av de borgerliga partierna verkar det bara vara Folkpartiet som har några verkliga ambitioner att försöka stoppa förlusten av biologisk mångfald i skogen.

Mycket tyder också på att partier inom Alliansen vill sälja ut statliga Sveaskog, något som på sikt riskerar sänkta miljöambitioner inom bolaget, från dagens nivåer som är bättre än övriga bolag när det gäller areal avsatt till naturhänsyn, till att bli lika dåliga som övriga storbolag, eller sämre.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet driver ambitiösa linjer när det kommer till att värna livet i skogen, men i samarbete med Socialdemokraterna blir resultatet ändå otillräckligt. De rödgröna partierna har kommit överens om att höja anslagen för biologisk mångfald med 500 miljoner kronor, och lovar följa myndigheternas förslag om ett långsiktigt arealmål på ytterligare 450?000 hektar skyddad skog till och med år 2020. Vi menar att både anslagen och arealmålen måste höjas väsentligt om vi ska ha en möjlighet att nå upp till våra åtaganden om att bevara den biologiska mångfalden.

Kommande mandatperiod är avgörande för skogen. Om det inte tas krafttag i frågan kommer mycket av den oskyddade gammelskogen som finns kvar att hinna avverkas under de närmaste åren. Vi har alltså att välja mellan två alternativ; ett som går åt fel håll alldeles för fort, och ett som går åt rätt håll alldeles för sakta. Skogsindustrilobbyn har hittills haft greppet om den förda naturvårdspolitiken. Vi vädjar till alla politiska partier och till svenska folket att inte låta industrins kortsiktiga intressen fälla det svenska miljömålet. Valet är ert.

Daniel Rutschman

Sekreterare Skydda Skogen

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.