1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ska välfärdens kärna spottas ut?

Nyheter • Publicerad 16 september 2010

Hur kommer det sig att Fredrik Reinfeldt och hans småborgare i de övriga partierna tros ha lösningen på hur Sverige skall utvecklas och styras de närmaste fyra åren? Den modell som alliansen förespråkar innebär att Sverige skall gå ifrån att vara en modern välfärdsstat till att bli ett gammaldags land enligt 30-tals modell. Kan det vara så att ni som tror att en fortsatt borgerlig regering är det bästa för Sverige, låter er luras av Fredrik Reinfeldts tal om välfärdens kärna?

Vad brukar ni göra med kärnorna i körsbären, plommonen eller persikorna? Jag för min del spottar ut dem, och det antar jag att ni gör också. Vad Reinfeldt menar med välfärdens kärna är alltså detsamma, som ingen, absolut ingen av oss vill ha.

Jag förmodar att många av er som läser detta har träffat någon ung människa som varit ute och rest. I det samhälle, som vi alla tillsammans har varit med och skapat med hårt arbete och en tro på ett bättre samhälle för barn och ungdomar än det vi själva växte upp i, har vi åstadkommit ett samhälle som innebär att väldigt många unga människor har en möjlighet att resa och se sig omkring i världen. Jag har mött många av dem när de kommit tillbaks till Sverige igen.

Alla de som jag har mött säger att de är glada att vara tillbaks i ett land som kan ge dem förutsättningar till utbildning, ett arbete, med något så när trygga arbetsförhållanden, moderna bostäder och en sjukvård som är tillgänglig för alla. Detta vill Fredrik Reinfeldt ta bort. I hans Sverige ska vår välfärd inte längre finansieras genom våra skatter utan finansieras av varje enskild människa beroende på vad som önskas och utifrån vars och ens storlek på plånbok.

I Fredrik Reinfeldts bok “Det sovande folket” ( Det är Fredriks uppfattning om oss som bor och arbetar i det här landet - att vi sover) säger han att “Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras”. Det innebär en fruktansvärd omvandling av det svenska samhället. Denna omvandling har den sittande regeringen påbörjat, genom att sänka skatterna med 90 miljarder. Med denna gigantiska summa drar regeringen undan pengarna ifrån det välfärdssamhälle som du och jag efter 60 år av utveckling tar för givet.

När de offentliga tjänsterna, skola, sjukvård, äldreomsorg, barnomsorg, sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring inte längre lever upp till dina och mina förväntningar, kommer vi som har råd att teckna egna försäkringar. Därmed bryts samhället mitt itu. Det är precis detta som Reinfeldt och hans samarbetspartier vill åstadkomma. Har du pengar och är frisk kan du teckna egna försäkringar som innebär att du kan gå förbi alla andra och köpa dig vård, en bra skola och så vidare.

Det är precis detta som Reinfeldt och hans regering vill ska ske. Skillnaden mellan Bo Lundgrens intentioner i valrörelsen 1994 och Fredrik Reinfeldts 2006 och i år 2010 är noll. Det är bara det att Fredrik Reinfeldt har slagit in sin propaganda i ett litet blått paket som han kallar de nya Moderaterna. Tyvärr är det samma gamla Moderater som alltid har funnits – ända sedan brukspatronernas tid.

Det är inte ett tudelat Sverige som skapar förutsättningar för utveckling. Det är ett sammanhållet solidariskt och jämlikt Sverige som ger möjlighet för alla att slå rot, växa och blomma, som skapar det moderna Sverige där kommande generationer skapar sina egna livsprojekt och det moderna landet Sverige tillsammans med andra.

Angela Sandström

Ordförande för de Socialdemokratiska kvinnorna I Blekinge

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.