Sänk inte spritskatten!
Regeringens utredare Kent Härstedt har fel i fråga om spritskatten.
Än finns chansen för regeringens utredning att komma fram till en förnuftig slutsats eftersom utredningsförslaget först ska vara klart i mitten av augusti.
Kent Härstedt har kommit fram till att skatten på öl och vin inte behöver sänkas men att spritskatten ska göra det, kanske ändå upp till 30-40 procentnivån. Det finns många lärdomar att dra från hur det gått i Finland där alkoholkonsumtionen ökat med exakt samma procentsats som alkoholskattsänkningen.
Felbedömning
Kent Härstedt gör en fullständig felbedömning när han tror att det är spritens pris som driver lusten att köpa in utomlands. I själva verket är det mängden alkohol som får föras in över gränserna samt vin och ölpriserna som driver medborgarna att köpa alkohol utomlands.
I debatten kan man lätt få uppfattningen att det är nykterhetsivrarna som driver debatten. Det är också viktigt att vi som konsumerar alkohol och gillar att "ta oss ett järn" som kommer till tals. Jag är dessutom ordförande i Ronneby kommuns folkhälsoberedning samt intresserad av folkhälsofrågor.
Jag tror att Kent Härstedt är helt fel ute. Gunnar Ågren som är generaldirektör för folkhälsoinstitutet har uppfattat situationen på ett korrekt sätt.
Ett sätt att möta trycket från införsel från utlandet är att stärka de sidor som Sverige är bra på. Med Systembolaget har vi en av världens bästa inköpsorganisationer och som kan erbjuda kvalitetsviner och bra inhemsk öl i stora partier.
Sänk skatten på vin och öl
Sänk skatten på vin och öl så ändrar man konsumtionen från starksprit till vin och öl. Vi ska inte stödja groggkulturen. Med lägre skatter på vin och öl finns ingen anledning att åka utomlands när man kan köpa dessa varor till attraktivt pris hemma.
Glöm inte heller att svenskarna är kvalitetsmedvetna. Svenskarna vill inte dricka fulöl när man till attraktivt pris kan köpa finöl. Genom en rejäl sänkning på vin och öl men oförändrat på sprit så ändras konsumtionsmönstret till det bättre.
Samtidigt måste man våga diskutera sänkningen överhuvudtaget. Ur folkhälsosynpunkt är den vansinnig oavsett vilken sort man väljer.
Det bästa man kan göra är att försöka på EU-nivå påverka att vi ska kunna bestämma vilka införselregler som ska gälla nationellt. Med en återgång till gamla reglerna är problemet löst. Nu är inte verkligheten så enkel och då måste man göra bästa möjliga av situationen.
Mildrar effekterna
Kan vi förhindra groggkulturens återvändande och till förmån för vin och öl så mildrar vi i alla fall effekterna. Sedan finns det faktiskt en viss folkhälsoeffekt i ett mycket måttligt vindrickande, men det är oerhört svårstyrt. Med möjligheten att köpa kvalitetsvin och fin-öl till attraktiva priser så kan vi minska den totala alkoholkonsumtionen och samtidigt stödja en av vårt samhälles viktigaste monopol - systembolaget.
Systemet viktigt
Systembolaget har en viktig uppgift kvalitetsmässigt och kvantitetsmässigt. Stärk systembolagets kvaliteter. Satsa ännu mer på att systembolaget ska befrämja god alkoholkultur. Försök att påverka EU till att prioritera folkhälsan och inte marknadskrafterna.
Vad blir nästa område där marknadens krafter ska verka obehindrat? Snus? Tobak? Hasch? Läkemedel?
Lasse Bourelius
Vänsterpartiet Ronneby
tillika ordförande i Ronneby kommuns folkhälsoberedning