1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Samhall passar bra för många

Nyheter • Publicerad 26 januari 2002

Jag vill komma med några synpunkter angående min tidigare artikel om Samhall. Rubriken i BLT ("Samhall ingen bra lösning") var något missvisande. Jag redovisade att Kristdemokraterna vill ha mer av lönebidrag för arbetshandikappade och lite mindre av Samhall-jobb. Men att påstå att Samhall kategoriskt inte är någon bra lösning har inte varit min avsikt.

För många passar det utmärkt bra att jobba på Samhall men risken är att många arbetshandikappade inte klarar av kraven som ställs. Därför vill vi se fler lönebidrag istället.

Sedan måste jag även ha en synpunkt på journalistiken i sammanhanget. Jag får en känsla av att en del journalister inte gräver särskilt djupt när politiker gör utspel. När Christer Skoog (s) gick ut och krävde en översyn av Samhall så gav det stora rubriker. Näringsministern svarade att han avsåg göra en sådan översyn och Skoog kammade hem segern. Nu har även moderaterna välkomnat denna översyn, skriver.

Faktum är att redan i budgetpropositionen i höstas, aviserade regeringen att en översyn skulle göras omkring arbetshandikappades ställning på den framtida arbetsmarknaden. (Därför är det anmärkningsvärt att Björn Rosen--gren nu svarar som om frågan var ny för honom. ) När sedan arbetsmarknadsutskottet behandlade frågan så ville kristdemokraterna, centern och folkpartiet att en bred översyn av Samhall skulle göras omedelbart. Motiveringen var att vi lyssnat på de varningssignaler som kommit fram om att många arbetshandikappade inte klarar pressen. Utskottets majoritet ville inte tillmötesgå detta krav utan kd, c och fp fick reservera sig. I ärlighetens namn ska sägas att det fanns liknande motioner ifrån enskilda socialdemokrater, dock ej från Blekinge-bänken. Uppgifterna kan lätt hämtas på riksdagens hemsida www.riksdagen.se , utskottsbetänkande 2001/02:AU1.

Därför blir jag förvånad när inte journalister tar fram hela bilden utan delar ut "politiska poäng" till de som först varit passiva i själva sakfrågan och sedan svängt eller vaknat upp (välj själv lämpligt uttryck).

Johnny Gylling

Nättraby

riksdagsledamot för kristdemokraterna

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.