1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

S missade chansen att sätta solidariteten i fokus

Nyheter • Publicerad 29 september 2006
Anna Atmander
Anna AtmanderFoto: 
Helene Nordin
Helene NordinFoto: 
Jan Andersson
Jan AnderssonFoto: 
Anders Englesson
Anders EnglessonFoto: 

Efter årets val hade socialdemokraterna i Karlshamn ett gyllene tillfälle att etablera en "rödgrön röra" som styrande i Karlshamns kommun. Såväl vänsterpartiet som miljöpartiet hade tydligt deklarerat sin positiva inställning till ett dylikt samarbete.

Chansen fanns inom räckhåll att markera exempel mot den nuvarande högervinden i landet. Det var i sanning ett utmärkt tillfälle att sätta solidariteten och miljöfrågorna i högsätet.

Men i stället valde sossarna att bilda ett högerblock tillsammans med folkpartiet och kd. De två borgerliga partier som fått minst förtroende bland kommunens invånare har alltså fått den lokala sosseledningens fulla förtroende.

Har socialdemokraterna fått ökat förtroende av väljarna bara för att stödja högerpartier? Ett mycket märkligt agerande från socialdemokraterna.

Det alla märkligaste är ändå de argument för att neka samarbete med v och mp som Sven-Åke Svensson levererade. "Miljöpartiet och vänstern är inte pålitliga när det gäller ekonomin", sa han och hänvisade till den rambudget som lades alldeles innan semestern.

Vad var det då som var så "opålitligt" och "oansvarigt" i den? Jo, när det gäller miljöpartiets förslag så ville vi öka omsorgsnämndens budget med tio miljoner i det uttalade syftet att höja lönerna för vård- och omsorgspersonal. För att ro den satsningen i land detta år var vi tvungna att tillfälligt strunta i kravet på att två procent av budgetens omslutning ska avsättas som vinst.

Märk väl att budgeten var i balans med överskott på 12 miljoner. De två procenten kunde detta år offras tyckte vi, eftersom kommunen i fjol fick ett överskott på 24 miljoner.

Denna fullständigt finansierade satsning på låginkomsttagare i ett kvinnodominerat yrke kallar alltså kommunalrådet för "oansvarig".

Det kan vara värt att komma ihåg nästa gång han tar ord som jämställdhet och solidaritet i sin mun.

Miljöpartiets nyvalda fullmäktigegrupp,

Anders Englesson

Helene Nordin

Jan Andersson

Anna Atmander

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.