1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ronneby efter valet

Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Hur går det i Ronneby om opinionsmätningarna på riksnivå står sig på lokal nivå? Gör vi en sammanvägning av de olika instituten får vi, kringsvid, att S tappar fyra mandat, C tappar ett. M vinner ett, SD ett, V ett och MP två. Jämförelsen kan halta då Ronnebypartiet då antas få ett oförändrat mandatantal då vi inte är med i mätningarna.

Det bör först påpekas att S av hävd gör sämre kommunval än riksdagsval. För C är det tvärtom, man är starkare kommunalt. Vid det förra valet fick man ett mandat mer i kommunvalet än vad rikssiffrorna utvisade. Inte dåligt då åtminstone två av Ronnebypartiets mandat torde ha hamnat hos C om RP inte hade funnits.

Rimligen tar väljarna viss hänsyn till vad som de olika partierna har uträttat under den gångna mandatperioden. Hur kommer Thorell och hans folkpartikamrater att dömas för agerandet i skolfrågorna? Även Socialdemokraterna kan råka på pumpen rejält, både i Bräkne-Hoby och i skogsbygden. KD kan få lida för att Ulla Svensson menade att man låg nära SD. Ulla lade inte heller ner någon kraft på att rädda skolorganisationen.

SD har under den gångna mandatperioden utmärkts av två saker. Den ena är att hålla tyst. Inläggens antal kan nära nog räknas på den ena handens tumme. Man har inte ens uttalat sig om hur vår kommun skulle klara sig utan invandrarna. Under de senaste fyra åren har antalet utlandsfödda Ronnebybor ökat med 600. Det är dessa som har räddat Ronnebyhus från riktigt stora ekonomiska bekymmer. Den andra är att vid voteringar vanligen ge stödet till S, eller om det nu är KD?

I?dag styrs kommunen av S, FP och KD. FP har gett dubbla budskap. Thorell försöker ha dörrarna öppna åt båda håll. Gardell med flera verkar utesluta ett samarbete med S. KD har klart sagt sig förespråka borgerligt styre. MP har fortfarande dörrarna öppna åt båda hållen. De interna diskussionerna hålls levande, sägs det. JanAnders Palmqvist (S) säger sig vilja styra kommunen med hjälp av V och MP. Dagens opinionssiffror ger, på sin höjd, 22 mandat, sannolikt bara 21. Följden skulle, rimligen, bli ett “regeringsskifte”.

Om rikstrenden står sig, blir sannolikt SD vågmästare. Inom Ronnebyalliansen finns optimismen. Den nuvarande pessimismen i kommunen skall göra att S förlorar något mandat extra, samtidigt som SD backar, så att SD:s vågmästareroll försvinner.

I debatten har de olika kandidaterna om kommunalrådsposten diskuterats. Kanske bör det då påpekas att det även på S-sidan finns en diskussion. Kan JanAnders Palmqvist.sitta kvar om partiet förlorar fyra mandat, även om man lyckas bilda en “koalitionsregering”?

Jag menar att partitillhörigheten överskattas. De personliga egenskaperna är viktigare. Vad skall då ett kommunalråd göra? Att leda kommunstyrelsens sammanträden klarar de flesta, som har varit med några år, och det har alla kandidater. Att sprida optimism, både bland politiker och bland tjänstemän, är just nu sannolikt den viktigaste egenskapen. Den är också akilleshälen för JanAnders Palmqvist. Däremot finns det ingen anledning att nedvärdera hans kunskaper.

Oberoende av vilken sida som får bilda regering så blir det viktigt att kunna se till att de olika styrande partierna håller sams. Där har Ronnebyalliansen ett stort försteg, med sitt 100-punktsprogram. Man har redan kommit överens.

Vinner Ronnebyalliansen kommer det därtill att vara ett krav från Ronnebyborna: Se till att det händer något, snabbt.

Sune Håkansson

Ronnebypartiet

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.