1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Rensa upp kring partistödet

Nyheter • Publicerad 5 september 2002

Bara 55 procent av de LO-medlemmar som röstade 1998 lade sin röst på socialdemokraterna. Trots det uttaxerar LO från alla medlemmarna massiva och delvis hemliga resursöverföringar till socialdemokraterna.. De av LO:s medlemmar som inte röstar på s kan i praktiken inte säga nej. Deras valhemlighet kränks om de skulle försöka.

Penningbeloppen som redovisas här, är baserade på egna uppgifter från LO och SAP till Riksdagens Utredningstjänst. Enligt dessa ligger stödet från LO till s år 2002 på ca 80 milj kr (se rapporten på www.folkpartiet.se/hamilton.). Det innebär att LO i Blekinge stöder s valrörelse med ca 1,7 milj kr i reda pengar. Till detta måste läggas värdet av andra former av LO-stöd till socialdemokraterna, bland annat LO-betald arbetskraft under valåret. En skattning för Blekinge innebär det ett LO-stöd till s till ett värde av ca 2,1 milj kr. Till detta kommer ett något mera svårberäknat värde av den arbetsinsats internt som LO-folk gör för en s-valseger under hela 2002, uppskattat till ca 185 kronor per medlem. Totalt stöd till socialdemokraternas valrörelse från Blekinges LO-distrikt: ca 9 miljoner.

Socialdemokraterna har - trots sitt hemlighetsmakeri om LO-bidragen - inte kunnat dölja att de ensamma förfogar över långt större valresurser än alla andra partier tillsammans. Det för utomstående mest påfallande med LO-stödet är just hemlighetsmakeriet. Så mycket som en tredjedel av de tillfrågade fackliga avdelningarna vägrade svara Riksdagens Utredningstjänst enkät, trots upprepade förfrågningar. Det finns tydligen en del skumt att dölja. Särskilt anmärkningsvärt är när - i praktiken - man kan misstänka att LO-medlemmarna inte själva vet, eller får veta, exakt hur mycket totalt penningstöd som deras fack överför i olika former till socialdemokraterna, och hur mycket arbetstid som deras fack gratis ställer till socialdemokraternas förfogande. Det gör att LO-medlemmar inte heller kan protestera. Inte heller kan de undvika att ge stöd. Hur skulle det gå till utan att deras valhemlighet avslöjas inför arbetskamraterna och facket (som ju förhandlar om medlemmens lön!)?

En röst på folkpartiet liberalerna är en röst för att röja upp i detta skumraskstöd. Med eller utan ett regeringsskifte den 15 september kommer folkpartiet att lägga förslag i riksdagen om en rättslig reglering - lagstiftning! - om öppen redovisning av partistöd, och då inte bara penningbidrag. Vi hoppas på stöd för sådana förslag bland väljarna inte minst i Blekinge.

Heli Berg (fp)

Riksdagskandidat

Carl B Hamilton (fp)

Professor

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.