1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Regeringen tar inte hoten på allvar

Nyheter • Publicerad 24 november 2005

Vi lever i en otrygg värld. Något som vi varje dag får nya bevis för genom allt tätare rapporter om terrordåd, influensalarm, stormar, bränder och översvämningar.

Den "nya tidens" hot är inte längre nya. De är här, redan i dag, och de drabbar även svenska medborgare i allt större utsträckning. Dock verkar detta ha gått den styrande regeringen obemärkt förbi.

Hur ska man annars tolka deras huvudlösa besparingsiver just när det gäller försvars- och beredskapsfrågor, i en tid som så tydligt präglas av oro och säkerhetsrisker?

Nedmonteras i rasande tempo

Medan våra skandinaviska grannländer behåller eller utökar försvarsanslagen, gör vår regering i stället det rakt motsatta. De nedmonterar vår Försvarsmakt i det tysta i ett rasande tempo.

Det handlar om en ansvarslös urholkning av vår säkerhet, som säkert till viss del kan förklaras genom vår förskoning från krig under de senaste 200 åren. Inte desto mindre saknar besluten strategisk förankring och bygger på en uppfattning som kan komma att få förödande konsekvenser.

I linje med pågående nedprioriteringen av försvaret så har även medlen till de frivilliga försvarsorganisationerna minskat mycket kraftigt. Enbart utbildningsanslagen reduceras med 30 procent under kommande år.

Långtgående konsekvenser

I pengar handlar det om en blygsam besparing, men konsekvenserna blir desto mer långtgående.

Utbildnings- och övningstillfällena kommer att minska, samtidigt som det riskerar att släcka entusiasmen hos de många eldsjälar som ställer upp och hjälper till när det verkligen behövs.

Frivilligförsvaret, med dess dryga 550 000 medlemmar, har genom utbildning och övningar inom Försvarsmakten stärkt sina kunskaper inom just de områden som behövs allra mest vid krissituationer.

Vi utgör en betydande kompetensresurs i samhället som regeringen nu väljer att slå undan fötterna på.

Vi fanns representerade på plats i Thailand med personal, vi hjälpte till i spåren av orkanen Gudrun och vi bidrar i stor utsträckning vid de numer återkommande översvämningarna i mellersta Sverige.

Sverige behöver en beredskap på bredden för att klara det civila samhällets uthållighet vid kriser. Det är avgörande för att spara liv, mänskligt lidande och materiel. Inte ens i dag med befintliga medel är vårt samhälle rustat för att klara stora påfrestningar. Ännu mindre så i morgon med växande hot och minskade anslag.

Utan övergripande strategi

De medel som tas från Försvarsmakten, med argumentet att deras civila insatser har minskat, överförs inte till Krisberedskapsmyndighetens budget för civil beredskap i dess ställe.

Genom att nedmontera Försvarsmakten, utan att erbjuda alternativa lösningar för att kunna garantera medborgarnas säkerhet, visar vår regering med skrämmande tydlighet att de saknar en övergripande strategi för att hantera beredskapsfrågor. Regeringen satsar hellre på dyrköpta projekt, utan folkförankring och väljarstöd, än på ett välrustat och uthålligt samhälle. Det är en ansvarslös och vettvillig prioritering som vi alla i slutändan får betala mycket dyrt för i form av ett sårbart samhälle.

Vill uppmana till eftertanke

Vi behöver en starkare beredskap, inte en försvagad. Vi behöver ett utbyggt frivilligförsvar, där engagerade kvinnor och män kan hjälpa till under organiserade former och där mångårig kunskap och kompetens tillvaratas i stället för att kasseras.

Vi behöver en försvarsminister och en regering som tar hoten mot allas vår säkerhet på allvar. Vi inom Lottorna vill därför, med kraft, uppmana till eftertanke innan det är för sent.

Elisabeth Falkemo

rikslottachef

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.